Filat, Lupu şi Chirtoacă - cei mai influenţi politicieni ai lunii august. "Voronin coboară lent, dar sigur"

Premierul Vlad Filat a fost cel mai influent politician al lunii august. Cel puţin aşa arată topul "Celor mai influenţi 50 de politicieni ai lunii august", prezentat astăzi de Centrul de Cercetări Strategice și Consultanță Politică "Politicon". Şeful Guvernului l-a devansat pe preşedintele interimar, Marian Lupu, cu 22,5 puncte, obţinând astfel 229,5 puncte Filat, şi 207 puncte Lupu.

Pe locul trei se află primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Acesta a acumulat 201 voturi.

"Se consumă euforia de la victoria obținută de Chirtoacă în municipiul Chişinău în urma alegerilor locale. El este axat acum pe probleme de gospodărie, mai puțin pe politică", explică Anatol Ţaranu, căderea lui Chirtoacă cu o poziţie.

Politicienii au fost apreciaţi cu note de la 1 la 10. Astfel, cea mai joasă notă obţinută de Vlad Filat a fost nota 2, care de fapt, este şi singura notă de doi acordată vreunui politician în această lună. În schimb, şeful cabinetului de miniştri este cel care a obţinut cele mai multe note de 10. Acesta are 10 astfel de note, Chirtoacă – cinci, iar Lupu – două.

Cei trei politicieni sunt urmaţi de către Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi de liderul PL, Mihai Ghimpu. Acesta a devenit un loc tradiţional pentru deputatul liberal.

Pe locul şase se situează Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Parlamentului, iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, a coborât în top şi se află pe locul şapte. Experţii susţin că "Voronin coboară lent, dar sigur şi pierde poziţia de politician influient”.

Surprizele acestei luni sunt başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă şi vicepreşedintele PL Ion Hadârcă, care s-au clasat în top pe locurile, 8, 9 şi respectiv pe 10.

La realizarea topului au participat 27 de experţi politici, analişti şi sociologi, care au apreciat politicienii după următoarele criterii: influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitatea în sursele media, perspectivele politice. Fiecare expert a apreciat cel puţin 50 de politicieni din lista prezentată de 100 cu o notă de la 1 la 10 ( 1 – nota minimă şi 10 – nota maximă).

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu