Filat, lăsat pe tuşa politică. Ce schimbări poate aduce Iurie Leancă, desemnat premier interimar? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Stanislav Pavlovschi: Prin definiţie, cât mai largă va fi perioada, şanşele lui Filat de a fi numit premier sunt mai mari. Dacă situaţia va fi remediată, atunci el va putea fi numit premier. Omul care pretinde la această funcţie, nu trebuie să planeze asupra nicio suspiciune. În actualul mandat, Filat nu poate fi numit premier.

(UPDATE 22.51) Sergiu Ostaf: Prohibiţii de ordin politic, Curtea Constituţională nu putea să constate. Aici e partea slabă a hotârârii, extinderea în spaţiul politic. Curtea oferă şi anumite indicii. Dacă nu vor exista dubii de integritate vizavi de persoana desemnată, dacă acest indicator va dispărea, cred că şi în actualul mandat, s-ar putea să nu fie aceste criterii.

(UPDATE 22.47) Ion Terguţă: Domnul Leancă nu îşi doreşte funcţia de premier. Leancă ar fi cel mai bun, pentru că nu îşi doreşte. În ceea ce priveşte majoritatea paralmentară, Filat a anunţat deja o majoritate, în care Ghimpu nu se regăsea. Dacă lucrurile se iau de la capăt, Ghimpu ar putea pune nişlte condiţii.

(UPDATE 22.43) Stanislav Pavlovschi: Factorul care îi paote uni este frica că nu vor ajunge în Parlament, poate şi de rspundere, dar odată cu nimirea noului procuror, perucolul este minim. Practic s-a anunţat o majoritate parlamentară. Dacă este aşa, pericolul alegerilor anticipate decade. Nu ne rămâne decât să vedem ce va face domnul Timofti, pe cine va desemna candidat.  

(UPDATE 22.40) Valeriu Ostalep: Mihai Ghimpu nu s-a lăsat bătut. Mie îmi displace transfugii, port tot respectul pentru consecvenţa şi bărbăţia de care a dat dovată Mihai Ghimpu. El s-a poziţionat foarte reuşit. E privit ca un rebel. În cazul unor alegeri anticipate, e privit bine-mersi. El a insistat că Filat nu va fi la masa de negocieri şi aşa va fi.

(UPDATE 22.35) Sergiu Ostaf: Vlad Filat este o piesă grea în echipa de negociatori. Fiecare politicieni poate să reînvie în diferite roluri, să pregătească echipa pentru noi alegeri. Este o provocare nouă, va trebuie să reinventeze aceste lucru.

(UPDATE 22.33) Ion Terguţă: Filat va râmâne liderul PLDM şi va avea un cuvânt greu de spus în fomarea noului Guvern. Dacă el va fi obligat să fie pe tuşă, el atunci se va ocupa de partid. Dacă PLDM se va concentra pe proiecte comunitare, atunci poate înregistra o creştere. 

(UPDATE 22.24) Valeriu Ostalep: PLDM se zbate ca peştele pe uscat, ei acum sunt gata de alegeri. Un premier trebuie să vorbească limba pe care să o cunoască oamenii, ce este cu economia. Nouă ni s-a desenat o lume virtuală. Acum, noi să perpetuăm această situaţie? Noi vrem prim-ministru, dacă Iurie Leancă se angajează, dar e cum mult greu să fie premier, decât să meargă la Bruxelles.

(UPDATE 22.19) Stanislav Pavlovschi: Iurie Leancă are toate şansele să fie numit candidat la funcţia de premier şi să elaboreze programul de guvernare. El are toate şansele să fie votat. Are susţinere nelimitată din partea partenerii externe, asupra sa nu planează nicio suspciune de contrabandă sau corupţie. El are o faţă nepătată. Vorbeşte limbi străini, el poate fi primul premier care cunoaşte limbi străine. Va civiliza faţa Guvernului în ochii partenerilor externi. El are capacităţi analitice, este echilibrat, nu a fost implicat în scandaluri. În acest moment, el este cel mai potrivit candidat.

(UPDATE 22.14) Ion Terguţă: Acum depinde foarte mult de PLDM, în ce măsură va decide să se răzbune. Dacă ei vor decide că este în interesul ţării să formeze o noua majoritate parlamentară, astfel încât la Vilnius să avem parafate acele acorduri importante. PLDM acum gândeşte. Nu ştim la ce concluzii va ajunge. În funcţie de aceste decizii, vom şti dacă există probabilitatea algerilor anticipate. Dacă vor spune că există cale de împăcare, atunci Moldova nu va intra în alegeri anticipate. S-a revenit la varianta zero, negocierile vor fi foarte dure şi vor dura mai mult de o săptămână. PLDM va cere până la ultima virgulă, reieşeind din rezultatul electoral pe care l-a avut.

(UPDATE 22.11) Valeriu Ostalep: Noul Guvern este la discreţia celor trei formaţiuni, comuniştii nu vor participa la negocieri. În mandatul premierului interimar intră atribuţii absolut tehnice. Mandatul este foarte limitat. Chiar dacă va dura o lună, mie îmi pare raţional ca Moldova să aibă un Guvern raţional. Cine are dubii ca aceşti politicieni au interes exclusiv personal. Care este sensul să-i mai lăsăm, jocul lor este clar, cine se pregăteşte de bugetul pe anul viitor, mulţi miniştri verifică documentele din ultima perioadă, eu sunt sigur că multe acte vor dispărea, de ce cred că ard luminile la Guvern aşa târziu?

(UPDATE 22.06) Sergiu Ostaf: Planul de reintregrare a ţării ar putea fi declarat nul, pentru că în această perioadă trebuia să fie numit un premier interimar. Acest plan va trebui revizuit. Alt proiect a fost majorarea salariilor. Toată această perioadă trebuie revizuită.

(UPDATE 21.55) Stanislav Pavlovschi: Eu cred că Timofti a procedat corect. El este simboul statului, Dacă ieşea şi se bâlbâia, nu cred că era cazul. Argumentul că nu este un profesionist nu este elocvent. El nu trebuie să ştie tot. Imaginea domnului btrebuie păstrată, nepătată. Cei care l-au ales, poartă responsabilitatea.

S-a creat o situaţie alarmantă. Odată ce Curtea Constituţională a recunoscut ilegalitatea desemnării lui Vlad Filat, înseamnă că el a deţinut neconstituţional această funcţie. Reieşind din buchia legii, toate proiectele aprobate de Guvern în această perioadă sunt puse sub semnul întrebării. Şi pentru judecătorii Curţii Constituţionale va fi un exerciţiu greu. Este o situaţie unică. Va fi nevoie de o săptămână de analizat aceste decizii. 

(UPDATE 21. 52) Sergiu Ostalep: Eu insist ca această guvernare să-şi continuie activitatea. Alegerile anticiapte este o soluţie cardinală. Criticile nu sunt constructive.

(UPDATE 21.48) Valeriu Ostalep: Timofti nu ştie ce se spune, avem de a face de un om laş, după tot ce s-a întâmplart, trebuia să iasă şi să vină cu explicaţii. El nimic nu decide. El cum a acceptat funcţia de preşedinte, de atunci a fost clar ce om este, nu are habar în domeniul securităţii. Nu am nicio aşteptare de la cetăţeanul Timofti. El va fi în funcţie atât cât i se va permite. El va fi fericit când i se va spune "eşti liber". Alegeri anticpate este soluţia. Orice premier nu va veni, macăr Winston Churchill, ce poate să facă.

(UPDATE 21.45) Ion Terguţă: Nicolae Timofti a fost judecător, el, apriori, trebuie să cunoască legea, Trebuie să ne unem problema dacă este un jurist capabil, problema este dacă Curtea Constutuonală a pus la îndoială capacităţile lui Nicolae Timofti. Din punctul său de vedere, el nu a încălcat legea. Este preşedintele Moldovei, un om destul de versat în justiţie ca să nu încalce legea?

(UPDATE 21.42) Stanislav Pavlovschi: Societatea a câştigat cel mai important lucru, restabilirea justiţiei. În ultimul timp, statul a deviat de la supremaţia legii. Ţara s-a întors în albia normalităţii.

(UPDATE 21.39) Sergiu Ostaf: Perioada această de interimat, în mod practic, trebuie să fie cât mai scurtă. Din perspectiva juridică, există o anumită limită. Trebuie să ne încadrăm în termenul care a plecat de la 8 martie. Este un caz excepţional. Din nou Curtea Constituională trebuie să interpreteze, dar nu cred că în mod practic se va întâmpla acest lucru. Eu cred că Iurie Leancă va fi numit premier, el a primit suportul din partea tuturor celor şi-au exprimat sprijinul Guvernului. Alternativa ar fi să nu fie interimar şi declanşate alegeri anticipate, dar asta nu este o opţiune mai bună. Trebuie să ăsăm această guvernare încă un an şi jumătate şi pentru a-şi îndeplini promisiunile

(UPDATE 21.36) Stanislav Pavlovschi: Preşedintele nu are timp mult la dispoziţie, legea poate fi interpretată în mod diferită, Ar fi contrar legii dacă vor fi întreprinse acţiunii neconstituţionale. Interimatul ar putea fi maxim doup săptămâni. În cazul în care vor exista neînţelegeri. Curtea Constituţională va putea să interpreteze, altfel nimerim într-o capcană. Interimatul este legat de numirea în funcţie a premierului.

(UPDATE 21.35) Ion Terguţă: Dacă vorbim de algeri anticipate, acest interimar va fi foarte lung, depinde de PLDM.

(UPDATE 21.32) Valeriu Ostalep: Vorbim de o exrecitare temporară a acestei funcţie, poate 15 zile. Timofti este limitat de timp, cele 45 de zile a început să curgă de pe 10 aprilie. Leancă este, în principiu, limitat în atribuţii, foarte tehnic, nimic mai mult.

(21.30) Decizia Curţii Constituţionale l-a făcut pe şeful statului, Nicolae Timofti, să îl lase pe tuşa politică pe fostul prim-ministru, Vlad Filat.

Interimatul va fi asigurat de un alt liberal-democrat, Iurie Leancă. Dincolo de schimbările operate în conducerea Executivului, criza politică din Republica Moldova pare de nedepăşit, iar alegerile anticipate redevin un scenariu plauzibil. Asta chiar dacă foştii aliaţi spun că sunt gata să negocieze o nouă alianţă de guvernare.

Ce schimbări poate aduce Iurie Leancă pe agenda reformelor? Cum îşi mai ajută Vlad Filat partidul? Când vor avea loc următoarele alegeri?

Aceste subiecte vor fi discutate în această seară la Fabrika. Invitaţii lui Alexei Lungu sunt: jurnalistul Ion Terguţă, fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi, directorul CREDO Sergiu Ostaf şi fostul viceministru de exrterne Valeriu Ostalep

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu