Filat la discuţii cu senatorul american Howard Dean: În 2009 Moldova era un stat izolat, acum avem relaţii bune cu toţi partenerii

Prim-ministrul Vlad Filat a avut, astăzi, o întrevedere cu guvernatorul Howard Dean, fost preşedinte al Partidului Democrat din SUA, membru al Bordului Institutului Naţional Democratic (NDI). Cei doi au discutat despre situaţia din Republica Moldova, progresele înregistrate de ţara noastră, agenda europeană, soluţionarea conflictului transnistrean şi criza politică.

Vlad Filat şi-a exprimat aprecierea faţă de suportul pe care SUA îl acordă Republicii Moldova, menţionînd că Guvernul american a avut mereu o atitudine specială faţă de ţara noastră. Oficialul a mulţumit Institutului Naţional Democratic pentru contribuţia pe care o aduce la edificarea democraţiei în Republica Moldova.

Referindu-se la situaţia din ţară, premierul a menţionat că, în ultimii ani, au fost înregistrate mai multe realizări. „Dacă în toamna anului 2009, Republica Moldova era un stat izolat, acum putem spune că avem relaţii bune, corecte cu toţi partenerii noştri. Atunci când am preluat guvernarea, deficitul bugetar era de 16% din PIB, la finele anului 2010 – deja era de 2,4, la fel şi în 2011, iar creşterea economică -  6,7%. În 2012 vom avea o politică bugetară prudentă şi la fel mizăm pe rezultate bune”, a spus acesta.

Şeful Executivului a menţionat că Moldova este implicată plenar în realizarea agendei europene, precizînd că la finele lunii februarie, ţara noastră va fi vizitată de către Comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gught. Tot atunci  va fi lansată prima etapă a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Coprehensiv.

Potrivit lui Vlad Filat, o altă reuşită este şi relansarea, după şasi ani, a negocierilor oficiale în formatul ”5+2”, prima rundă având loc la finele anului trecut la Vilnius, iar a doua urmând să se desfăşoare la Dublin, la finele lunii curente.

Premierul a vorbit şi despre cea mai mare nereuşită, menţionând că aceasta ţine de domeniul justiţiei. Referindu-se la situaţia politică din ţară, Vlad Filat şi-a exprimat speranţă că Parlamentul va reuşi să aleagă şeful statului pe parcursul lunii martie.

Howard Dean a reiterat că Republica Moldova este un stat important pentru SUA şi că îşi doreşte ca ţara noastră să devină membru al UE: „Chiar dacă situaţia politică nu a fost uşoară în aceşti ani, progresul înregistrat de Republica Moldova este unul considerabil”.

În opinia senatorului american, ţara noastră încă mai are multe de făcut, dat fiind faptul că este un stat tânăr. Howard Dean şi-a exprimat speranţa că preşedintele va fi ales, iar Republica Moldova va continua cursul ascendent de dezvoltare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu