Filat l-a devansat pe Chirtoacă în topul celor mai influenţi politicieni ai lunii iulie

Embed:

Premierul Vlad Filat este primul în topul "Cei mai influenţi 50 de politicieni ai lunii iulie", prezentat de azi de Centrul de Cercetări Strategice și Consultanță Politică "Politicon". Şeful Guvernului l-a devansat pe primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, cu doar 24 de voturi. Pe locul trei este preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Acesta a acumulat 208 voturi.

Politicienii au fost apreciaţi cu note de la 1 la 10. Astfel, cea mai joasă notă obţinută de Vlad Filat a fost nota 6, una singură. Mai puţin pozitiv a fost apreciată activitatea lui Dorin Chirtoacă. Acesta a acumulat, din total, şi o notă de 4. Mai rău la capitolul note obţinute stă Marian Lupu. Acesta a obţinut, printre altele, cîte o notă de 2 şi 4.

Cele mai multe note maxime, 10, le-a acumulat, la fel, premierul. Acesta are 15 astfel de note, Chirtoacă - şase, iar Lupu – şapte.

Cei trei sunt urmaţi în clasament de către Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Pe locul cinci se situează Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Parlamentului, iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, este abia pe locul şase. Comunistului Igor Dodon nu i-au ajuns doar 6 voturi pentru a-l devansa pe şeful său de partid. În plus, faţă de luna martie a acestui an, Dodon a pierdut trei poziţii în top.

Cu o treaptă mai jos se situează democratul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, iar locul zece a revenit preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Politicienii au fost apreciaţi de către 26 de experţi din diferite domenii, după următoarele criterii: influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitatea în sursele media, perspectivele politice. Fiecare expert a apreciat cel puţin 50 de politicieni din lista prezentată de 100 cu o notă de la 1 la 10 ( 1 – nota minimă şi 10 – nota maximă).

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu