Filat, fără susţinerea unei coaliţii majoritare şi a foştilor parteneri de coaliţie? LIVE TEXT, Fabrika

(UPDATE 22.50) Sergiu Ostaf: S-ar putea să fie create şi alte ministere, pentru a acomoda şi deputaţii lui Mişin. Dacă va fi asigurat, unele portofolii sunt eliberate de faptul că miniştrii de la PL nu vor mai fi şi atunci ele sunt partajate din nou. Sunt miniştri care într-adevăr sunt afectaţi de anumite dosare importante: Ministerul Sănătăţii, performanţele ministerului. Nu cred că ministrul Educaţo'iei se pune sub un semn de întrebare atât de mare din perspectiva responsabilităţii ministeriale. La Ministerul Finanţelor am putea vorbi despre lipsa de cooperare cu Ministerul Economiei, dar scandalul cu acel dosar de 400 de mii de euro e destul de important. MAI are, în comparaţie cu alte ministere, performanţe, s-a pornit un proces. Ministerul Justiţiie e în principiu un minister care avansează foarte mult. Cultura - nu văd performanţe tangibile, dar a existat un scandal care ar putea să invalideze candidatul.

(UPDATE 22.43) Victor Gurău: Îmi vine greu să vorbesc despre un eventual Guvern atâta timp cât candidatul la funcţia de premier e Filat. Godea a făcut cea mai bună descriere: Fiţi atenţi că e omul cu care noaptea te duci la fuat, iar dimineaţa te trezeşti cu el la poliţie, că te denunţă. Nu văd resursa umană care ar putea fi promovată din partea unui sau altui partid. Din toţi miniştrii actuali, am nişte rezerve faţă de Leancă, dar jos pălăria, e un bun specialist. Am rezerve faţă de Marinuţa, dar e un ministru, un militar. Dar schimbând într-o ecuaţie locul termenilor, oare suma se schimbă?

(UPDATE 22.39) Nicolae Eşanu: Vor veni cu un program de guvernare prin care vor încerca să ne convingă că data viitoare vor guverna mai bine decât au făcut-o data trecută.

(UPDATE 22.37) Angela Colaţchi: Orice guvernare care ar veni fie ca retultat al alegerilor anticipate, fie ordinare, dar compusă din trei sau mai multe formaţiuni va fi nevoită să găsească limbă comună şi să guverneze în coaliţie. Sunt necesare nişte modificări chiar şi la nivel de legislaţie, pentru a evita astfel de situaţii pe viitor. Aceste lucruri trebuie să fie prevăzute şi prescrise în Legea cu privire  la Guvern, cea cu privire la Parlament.

(UPDATE 22.35) Angela Colaţchi: Acest Consiliu al AIE bloca orice luare de decizie, deoarece un partid minoritar putea pune piciorul în prag. O asemenea modalitate de luare a deciziilor în interiorul acestei alianţe încerca să fie extrapolată în Guvern.

(UPDATE 22.33) Nicolae Eşanu: Nu putem spune că am avut un Guvern în care premierul a fost o figură decorativă.

(UPDATE 22.32) Victor Gurău: Nici până acum Filat nu prea a fost ascultat.

(UPDATE 22.30) Nicolae Eşanu: Avem nevoie de un prim-ministru, de el depinde modul în care e guvernată ţara. Filat are un câmp limitat de manevră, va trebui să facă foarte multe concesiuni pentru a-şi asigura numărul necesar de voturi pentru a fi investit.

(UPDATE 22.24) Angela Colaţchi: Posibil vor fi făcute nişte cedări din punct de vedere al ministerelor. Depinde dacă îşi va revizui poziţia PL, dacă va avea loc acest lucru. Filat s-a rupt de la PD şi a creat un partid de la zero, împreună cu echipa, şi nu a preluat un partid gata, deja copt.

(UPDATE 22.21) Victor Gurău: Minicuna nr. 1: procesul de integrare euoropeană, semnăm, semnăm, semnăm. Minciuna nr. 2: bunăstarea populaţiei, suntem în recesiune evonomică de la 1 ianuarie. Minciuna nr. 3: social, credibilitatea şi legitimitatea. Dacă va fi Filat va fi votat în calitate de premier, va fi necesart să îl voteze pe Filat viceprim-ministru, în caz contrar se duce şi el sub plintus. Filat a transformat procesul într-o vendetă personală, care nu are nimic comun cu procesul politic democratic. În linii generale, nimeni nu le-a încurcat să se aşeze la masă, dă discute ce trebuie de modificat în acord.

(UPDATE 22.18) Sergiu Ostaf: Foarte mulţi oameni au votat nu doar partidul, dar anumite idei, programul de guvernare. Dacă vă uitaţi pe platformele elctorale, le regăsiţi în mare parte la cele trei formaţiuni într-o formă sau alta.

(UPDATE 22.15) Victor Gurău: Eu sunt pentru anticipate. Cei care au votat pentru PLDM au votat pentru o echipă, Filat, Godea, Tănase, Nagacevschi, dar nu pentru gruparea oligarhică Ipteh. Nici nu vreau să văd posibile scenarii, deoarece orice scenariu contravine normelor morale şi democraţiei participative. Vreau să aud acum argumentele PD care a votat pentru demiterea Guvernului Filat, dar Candu a spus că ei dau votul de neîncredere unui prim-ministrul care a ucis visul. Vreau să aud argumentarea lui Filat care a atacat PD. Scenariul de bază care poate fi este unul care poate distruge ţara, înţelegerea dntre cei doi Vlazi. Am ajuns la nivelul la care ţara depinde de înţelegerile dintre două persoane?

(UPDATE 22.11) Nicolae Eşanu: La noi totul e posibil, dar orice discuţii de acum sunt doar speculaţii. E absolut fals să încercăm să evităm alegerile anticipate şi să facem din asta un scop în sine. De asemenea, anticipatele nu sunt o metodă de luptă cu corupţia.

(UPDATE 22.08) Sergiu Ostaf: Institutul alegerilor anticipate nu e un institut al alegerilor parlamentare ordinare. Are un scop, de a rezolva o situaţie din care politicienii nu găsesc soluţie. Un ciclu politic are patru ani, din care efectiv putem folosi doar 2 ani şi jumătate pentru a face ceva. Oricare guvernare ar trebui să minimalizeze numărul acestor cicluri politice. Acum nu sunt necesare anticipate, deoarece vom obţine în linii mari aceeaşi situaţie pe care am avut-o cu aceiaşi actori politici şi va anula eventual anumite acţiuni posibile. Teoretic sunt posibile trei scenari. Cel mai plauzibil e cel în care PL nu va vota pentru Guvernul Filat şi atunci PLDM, PD şi grupul lui Mişin şi alţi câţiva deputaţi care ar păutea veni din grupul Dodon sau careva rupturi ce s-ar putea produce în PCRM. Nu e posibil scenariul PLDM-PCRM. E mai bun scenariul în care avem un alt premier votat de aceeaşi AIE şi ne ţinem de acelaşi program de guvernare. Partidele mici care nu au format fracţiuni în Parlament şi-ar putea uni eforturile pentru a concura pe acelaşi eşichier cu PCRM.

(UPDATE 22.00) Angela Colaţchi: Alegerile anticipate niciodată nu ar trebui tratate ca o sperietoare, dar nu întotdeauna ele sunt oportune. Politicienii care sunt la guvernare şi cei din opoziţie împing ţara spre anticipate. Din moment ce guvernarea îşi pierde autoritatea, formaţiunilor le va fi foarte greu să obţină o nouă legitimitate. Mai departe mult va depinde de ceea cum vor negocia, în ce măsură îşi vor păstra propria faţă.

(UPDATE 21.56) Angela Colaţchi: Din momentul în care cineva zice că trebuie să evităm alegerile anticipate, deja e clar să se înceacră a se face unele poziţionări pentru anticipate.

(UPDATE 21.55) Nicolae Eşanu: Cum se guverenează o ţară? Prin alegeri, care au loc ori de câte ori e necesară desemnarea unei guvernări care să aibă o legitimitate. În măsura în care şi-a pierdut legitimitatea o guvernare, e trebuie să plece prin alegeri.

(UPDATE 21.54) Victor Gurău: Denunţarea acordului a fost startul crizei politice. Retragerea din acord denotă faptul că această Alianţă nu mai există. Filat a făcut pasul care l-a costat demiterea. Nu am auzit ca PLDM să renegocieze unele prevederi ale acordului. Am văzut un atac dur, virulent la adresa partenerilor de guvernare şi o ieşire cu denunţarea actului de guvernare, ceea ce e incompatibil cu un parteneriat de guvernare. Nu se negociază nimic, se consultă părţile, se linieştesc spiritele, se încearcă a se găsi puncte de tangenţă. S-a ajuns din nou la principii şi valori.

(UPDATE 21.53) Nicolae Eşanu: Preşedintele trebuie felicitat, el a procedat în strictă conformitate cu Constituţia.

(UPDATE 21.52) Victor Gurău: Domnul preşedinte a spus clar că celelalte două formaţiuni recunosc dreptul PLDM de a înainta candidatul.

(UPDATE 21.50) Sergiu Ostaf: Consultările reprezintă nimic alceva decât o testare a unei oportunităţi politice. Preşedintele a constatat asta.

(UPDATE 21.48) Nicolae Eşanu: Ghimpu e consecvent, nu avem ce-i reproşa, putem avea rezerve referitor la faptul că preşedintele trebuie să numească un premier desemnat care să constituie o majoritate. În republici parlamentare, preşedintele nu are dreptul să se transforme într-un jucător. El trebuia să dea curs majorităţii create.

(UPDATE 21.45) Angela Colaţchi: Liderul PD azi a dat de înţeles că democraţii sunt disponibili să examineze situaţia cu desemnarea candidaturii lui Filat, dar condiţia e una foarte importantă şi nu se ştie dacă Filat şi PLDM va accepta. Condiţia e că Filat trebuie să ne convingă că actul de guvernare va fi unul de altă natură. Se dă clar de înţeles că pretenţia lui Filat în fosta AIE, PLDM era un partid dominant, aveau 32, apoi 31 de mandate, majoritatea în Alianţă, pe când 15 şi 12 sunt 27 de mandate, circa 40 %. Filat a încercat să se comporte ca primul printre inegali şi acest lucru i-a supărat pe unii foşti colegi de Alianţă. Anume acum vor fi condiţionate aceste momente de calitate a premierului în următorul guvern. În ce măsură vor colabora reprezentanţii PD cu cei de la PLDM şi în Guvern şi în afara lui. Aceste legături vor fi extrapolate şi asupra următoarelor alegeri parlamentare. Mă voi mira dacă Filat va accepta să fie pus la punct de foştii săi colegi. Şi dacă acest lucru nu va fi acceptat nici de Filat nici de formaţiunea pe care o conduce, probabilitatea alegerilor anticipate va creşte şi mai mult.

(UPDATE 21.40) Victor Gurău: Era clar că Timofti nu are nici capacitatea nici potenţialul pentru a se contrapune ori a încerca să desemneze altă candidatură. Aceste cinci săptămâni au fost nimic altceva decât o tragere de timp. Poziţionarea partidelor era clară din momentul moţiunii de cenzură. Atât Timofti, cât şi Filat sperau că lucrurile se vor limpezi şi vor putea determina o parte din deputaţi să formeze o majoritate parlamentară. În toate ţările cu democraţie participativă se desemnează candidatul ca el să formeze o majoritate parlamentară. Şi demiterea şi negocierile au fost un joc, deoarece de atunci era clar că anumite componente sunt antagonizate. PL a fost antagonizat de demersurile pe care le-a făcut înainte să fie demis Guvernul şi care nu au fost luate în seamă. Nu cred că Filat are şanse să fie votat.

(UPDATE 21.36) Sergiu Ostaf: Probabil că o sa avem câteva ture de desemnare. PLDM mai are o şansă şi poate valorifica cealaltă opţiune pe care o are. Aceasta deplasează instalarea Guvernului cu cel puţin o lună, dacă nu va fi votat Guvernul Filat 3.

(UPDATE 21.33) Nicolae Eşanu: Nu am avut nicio emoţie. Din ce am discutat cu persoane care posedă informaţii eram sigur că Filat va fi desemnat în calitate de candidat la funcţia de premier şi există deja înţelegeri cu privire la susţinerea unui nou Guvern. Nu ştiu dacă se va acorda doar vot de încredere.

(21.27) Habemus candidatus! Cam aşa a sunat decizia de astăzi a preşedintelui Nicoale Timofti. După patru săptămâni de negocieri şi consultări, şeful statului aşa nu a reuşit să surprindă opinia publică, prezentându-ni-l pe Vlad Filat drept candidat unic pentru postul de prim-ministru. În pofida optimismului care se putea citi astăzi pe faţa liderului PLDM, acesta a fost desemnat, totuşi, într-un context destul de confuz.

Contestat timp cinci săptămâni, Vlad Filat nu se poate bucura nici de susţinerea unei coaliţii majoritare şi nici de suportul cert al foştilor parteneri sau al deputaţilor neafiliaţi. În aceste condiţii, scenariul alegerilor anticipate nu poate fi exclus, iar ecuaţia stabilităţii politice devine mai dificilă.

Acest subiect va fi discutat astăzi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt:

- fostul viceministru al Justiţie, Nicolae Eşanu,

- directorul CREDO, Sergiu Ostaf,

- comentatorul politic Victor Gurău,

- conferenţiarul universitar Angela Colaţchi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu