Filat despre regimul liberalizat de vize, fondurile europene şi moldovenii ostatici în propria ţară

Republica Moldova nu are altă alternativă decât viitorul european. Cel puţin aşa susţine premierul Vlad Filat. Acesta a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că odată cu liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, peste 600 de milioane de oameni vor avea acces pe piaţa europeană.

Vlad Filat se arată optimist cu privire la abolirea regimului de vize până în 2013, dar şi cu privire la semnarea Acordului de Liber Schimb.

"Până la finele acestui an, Republica Moldova este în situaţia în care să îndeplinească toate condiţiile pentru a obţine acest regim liberalizat de vize. Avem necesitatea să ne mişcăm cu viteza necesară", a declarat premierul.

"Noi restanţe nu avem, suntem în termenii la care am convenit şi dacă ne vom mişca în continuare cu cadenţa cu care am mers până acum, vom reuşi să le oferim oamenilor ceea ce le-am promis. Noi avem ca şi obiectiv semnarea Acordului de asociere şi în rezultat, urmează să avem comerţ liber cu UE, deci accesul pe piaţă a peste 600 de milioane de oameni care au capacitate de plată. Urmează să avem regim liberalizat de vize, ceea ce înseamnă că oamenii din Republica Moldova în baza paşaportului să poată circula în întreaga Europă", a precizat şeful Executivului.

Potrivit prim-ministrului, Republica Moldova nu mai poate rămâne în starea actuală, "de ţară  cu cetăţeni ostatici, fără să poată circula liber, fără a avea o perspectivă clară".

"Republica Moldova nu are alternativă decât viitorul european, trebuie acest viitor să îl apropiem cât mai rapid posibil şi emoţiile, speculaţiile trebuie lăsate, poate în multe cazuri trebuie să fie lăsate la o parte şi interesele de partid. Şi dacă toţi, consolidat, indiferent dacă suntem la guvernare sau în opoziţie, ne vom conjuga eforturile şi să obţinem aceste evaluări pentru oameni, acesta este obiectivul meu, să ajungă momentul în care să nu mai conteze denumirea partidului care vine la guvernare. Deoarece instituţiile urmează să fie funcţionale şi ţara să fie într-un spaţiu valoric ireversibil, cu drepturi, libertăţi şi bunăstare minimă necesară pentru a avea o viaţă decentă", a punctat Vlad Filat.

Şeful Cabinetului de Miniştri a mai adăugat că odată cu obţinerea unui regim de comerţ liber şi a regimului liberalizat de vize, ţara noastră "va avea acces la fonduri enorme europene, ceea ce înseamnă drumuri, investiţii, subvenţii pentru agricultură etc".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu