Filat despre cazul elevilor diagnosticaţi cu tuberculoză: Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu explicaţii

Embed:

Cazul de la Crihana Veche a ajuns şi în atenţia premierului. Vlad Filat a anunţat că va cere Ministerului Sănătăţii să vină cu un raport în legătură cu acest caz. Deşi autorităţile nu recunosc că Moldova se confruntă cu o epidemie de tuberculoză, astăzi au mai fost semnalate încă şase astfel de focare, de data aceasta în comuna Budeşti, municipiul Chişinău. Primarul de aici susţine că focare de tuberculoză există în toate localităţile din ţară şi că ar trebui ca legislaţia să fie modificată, iar bolnavii de TBC să fie obligaţi să se trateze.

"Urmează ca Ministerul Sănătăţii să facă evaluarea necesară şi să vină cu informaţii probate nu cu unele spuse într-un loc sau altul şi eu cred că zilele următoare va fi făcută în primul rând această evaluare", a declarat Filat.

Cazuri de îmbolnăvire cu tuberculoză au fost semnalate şi în comuna Budeşti. Primarul localităţii spune că bolnavii sunt monitorizaţi în permanenţă, pentru că suferă de o formă deschisă a bolii şi i-ar putea uşor infecta pe cei din jur.

"Este epidemie de tuberculoză. Oamenii sunt bolnavi de tuberculoză. Avem vreo şase focare de tuberculoză, sunt luate la control, asistentele medicale sunt aproape în toate zilele la porţile celor care trebuie să fie mişcaţi din loc", a menţionat Nina Costiuc, primarul satului.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt depistate în mediul rural. Anul trecut au fost înregistraţi 107 bolnavi de tuberculoză la 100.000 de oameni, pe când nivelul admisibil este de doar un bolnav.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu