Filat: Dacă aş fi fost preşedinte de Parlament, aş fi avut capacitatea să asigur atmosfera necesară pentru a alege şeful statului

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, spune că dacă el ar fi ocupat fotoliul de preşedinte al Parlamentului, ar fi avut capacitatea să asigure atmosfera necesară pentru a alege preşedintele. Desprea aceasta Filat a vorbit în cadrul unui interviu pentru Timpul.

“Neînţelegerile în AIE există de la bun început. Cea mai mare problemă la capitolul încredere în interiorul AIE a apărut atunci când negociam partajarea funcţiilor în AIE 1. Iniţial, am avut înţelegerea că partidul cu cel mai bun scor electoral are dreptul la prima opţiune. Vă aduceţi aminte că optasem atunci pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului? A fost şi rămâne ferma mea convingere că, în calitate de spicher, aş fi avut capacitatea să asigur atmosfera necesară pentru a alege preşedintele. Însă, pe ultima sută de metri, dnii Lupu şi Ghimpu au refuzat categoric această formulă. Decizia a fost luată la sediul AMN, când dl Lupu a ieşit de la şedinţă. Plecase, probabil, la un hotel din apropiere... Am rămas trei: Urecheanu, Ghimpu şi eu. Apoi a sunat telefonul dlui Ghimpu şi… am rămas cu dl Urecheanu. Am aşteptat, am aşteptat, după care Ghimpu şi Lupu au venit, împreună, şi ne-au spus că ei agreează formula existentă acum. Pentru mine, cel puţin, a fost o lipsă de fairplay din partea lor. Cum adică: a fost realizată o înţelegere între două persoane în interiorul unei coaliţii de patru persoane? Şi până acum, când mă întâlnesc cu dl Urecheanu, ne uităm unul la altul şi ne întrebăm: Ce s-au înţeles ei atunci?”, a precizat Filat.

Referindu-se la situaţia actuală din AIE şi incapacitatea de alegere a şefului statului, Filat a declarat că discuţiile pe care le-a avut cu liderul communist, Vladimir Voronin, vin în găsirea unei situaţii de compromis, dar optează pentru un dialog cu participarea tuturor formaţiunilor parlamentare. “I-am transmis dlui Voronin acest mesaj. Obiectivul meu era să începem dialogul, după ce încercările noastre anterioare de a discuta cu PCRM s-au soldat cu eşec.  Am mers, pentru început, singur, cu scopul de a sparge acest cerc vicios şi de a iniţia comunicarea. Deja avem un prim rezultat important, căci fiecare partid parlamentar şi-a făcut publică poziţia - toţi au spus ferm că nu-şi doresc anticipate. Ceea ce înseamnă că suntem obligaţi să găsim soluţii pentru a alege preşedintele. Dacă va fi cazul, mă voi mai întâlni cu Voronin, însă într-un final trebuie să luăm o decizie comună cu participarea tuturor partidelor parlamentare. Şi dacă declaraţiile sunt sincere, înseamnă că trebuie să identificăm o soluţie”, a mai subliniat preşedintele PLDM.

Întrebat despre un candidat de compromis pentru funcţia de şef al statului, Filat spune că se uită că în această schemă mai este un partid – PL: “Dacă admitem că vom identifica o persoană de compromis, înseamnă că dl Lupu rămâne spicher şi urmează să rezolvăm problema dlui Ghimpu”.

Vorbind despre Dumitru Diacov ca fiind candiatul de compromis, Filat a menţionat că tuturor le-ar conveni această situaţie, doar că atunci Marian Lupu rămâne fără funcţie. “Lucrul ăsta trebuie să-l decidă PD. Dacă ei vor veni cu această propunere, de ce nu? Va fi discutată. Eu accept orice soluţie care duce la rezolvarea crizei politice”, a mai spus Vlad Filat.

În context, Filat a precizat că mai are speranţa că o soluţie privind alegerea şefului statului va fi găsită în AIE, iar o alianţă cu PCRM este exclusă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu