Fiicele Regelui Mihai au dat statul român în judecată. Pentru ce vor peste un milion de lei

Fiicele Regelui Mihai au dat statul român în judecată. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria și Irina Walker sunt decise să recupereze banii pe care statul român îi datorează Familiei Regale, cerând daune morale de peste 1 milion de lei.

Astfel, la doar patru luni de la moartea Regelui Mihai, moștenitoarele sale au dat în judecată Ministerul Mediului din România.

Daunele cerute sunt compensații financiare pentru că Regele Mihai I nu a avut voie să exploateze o parte dintre cele 140 de mii de hectare de păduri ce i-au fost restituite, scrie libertatea.ro.

”Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bihor, invocată de pârâţi. Declină în favoarea Curţii de Apel Oradea competenţa de soluţionare a cauzei formulate de reclamantul MAJESTATEA SA REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI şi continuată de moştenitorii ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA MARGARETA A ROMÂNIEI, ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA ELENA A ROMÂNIEI (ELENA A ROMÂNIEI, HELENA DE ROUMANIE), ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA SOFIA A ROMÂNIEI (SOFIA A ROMÂNIEI, SOFIA DE ROUMANIE), ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA MARIA A ROMÂNIEI (MARIA A ROMÂNIEI, MARIE OF ROMANIA), WALKER IRINA prin mandatar TUCA ION în contradictoriu cu pârâţii GARDA FORESTIERĂ ORADEA şi MINISTERUL APELOR ŞI PĂDURILOR, având ca obiect refuz soluţionare cerere acordare compensaţii an 2015. Fără cale de atac Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.03.2018”, au hotărât magistrații.

În urmă cu trei ani, și Regele Mihai a deschis patru procese împotriva aceluiași minister, dar două dintre plângeri au fost respinse în primă instanță, amintește sursa citată.

Astfel, în anul 2015, acesta solicitase compensațiile financiare care i se cuveneau prin lege pentru cele 1.255 de hectare de pădure pe care Casa Regală le deține în zona Săvârșin și care se află într-o arie protejată.

Regele Mihai acuza că nu poate beneficia în niciun fel de dreptul de proprietate, fiindu-i interzise exploatarea sau utilizarea resurselor naturale precum și orice formă de folos al terenurilor.

Răspunsul Ministerului Mediului nu a întârziat, atunci, dar a fost unul descurajator pentru Familia Regală: “Majestatea Sa are dreptul la compensații financiare, însă, în absența avizului Comisiei Europene, fostul suveran nu poate primi niciun ban din ceea ce i se cuvine”.

Regele Mihai a murit la 96 de ani,  în ziua de marți, 5 decembrie 2017, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția.

Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost adus în țară pe 13 decembrie și a fost înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

Guvernul a decis atunci, prin Hotărâre de Guvern, ca în zilele de 14, 15 și 16 decembrie să fie decretat doliu național.

Pe aceeaşi temă