Fidel Castro, condus pe ultimul drum. Mii de oameni îi aduc un ultim omagiu liderului comunist

Embed:

Fidel Castro va fi astăzi înmormântat în Santiago de Cuba, oraş considerat leagănul Revoluției cubaneze. Urna cu cenușa fostului lider comunist a ajuns aici, după ce trei zile a fost depusă în mai multe oraşe din țară.

În diferite localităţi din Cuba sunt organizate ceremonii de comemorare, unde mii de oameni îi aduc un ultim omagiu lui Fidel Castro. 

Pe străzile pe unde a trecut convoiul se adunau, zilnic, mii de oameni care au deplâns moartea liderului.

"Mi-ar fi plăcut foarte mult să-l cunosc, să-l ating și să vorbesc cu el. Dar, nu am putut. Tinerii sunt triști, pentru că l-au pierdut. Noi avem foarte multe motive pentru a-i fi recunoscători".

Printre cei care au vrut să-și ia rămas bun de la Fidel Castro au fost și copii. Ei au strigat în cor "Eu sunt Fidel!".

La ceremonia de înmormântare a liderului comunist vor fi prezenți mai mulți oficiali. Printre ei se numără președintele din Bolivia, cel din Etiopia și liderul din Haiti.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunțat că nu va merge la ceremonie, Statele Unite fiind reprezentate de consilierul adjunct de securitate națională, Ben Rhodes, și ambasadorul de la Havana, Jeffrey DeLaurentis.

Și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele francez Francois Hollande au anunțat că nu vor veni la funeralii.

Fidel Castro a murit acum nouă zile.

Liderul Revoluției cubaneze va rămâne în istorie, pentru că a reușit să construiască un stat comunist în apropiere de Statele Unite. Cât timp s-a aflat la putere, a colaborat cu sovieticii, iar în 1962, a adus lumea în pragul unui război nuclear: le permite sovieticilor să instaleze rachete nucleare în Cuba, la nici 200 de kilometri de graniţa Statelor Unite.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu