Festivalului "iProsop! Localitatea Selemet a fost gazda tradiţiilor moldoveneşti

Embed:

Localitatea Selemet din Cimişlia a fost astăzi gazda folclorului şi a tradiţiilor moldoveneşti. Zeci de meşteri populari au expus perne, covoare şi prosoape ţesute manual, în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului "iProsop".

Organizatorii i-au surprins pe vizitatori cu un masterclass prin care le-au arătat cum se țese la război. 

Mai multe ansambluri folclorice au defilat în centrul localității. Alaiul de zestre a fost condus de bunica de la Văleni, Cahul. Artiştii au jucat hostropățul, dansul prosopului.

Directoarea muzeului din Crocmaz, Ștefan Vodă, are peste 300 de prosoape în colecția ei. Pe lângă acestea, are adunate perne și cămăși brodate.

Aceasta este o cămașă pentru femei din pânză de tort. Totul e lucru de mână, manual. Pânza e țesută la stative”, a spus directorul Muzeului de Etnografie din satul Crocmaz, Eugenia Claşevici.

„Prosopul pentru bătrânii noștri a fost o avere, a fost o comoară, că prosopul se începe de la naștere, până la înmormântare”, a relatat meşterul popular Ana Cotruţă.

Aceste prosoape sunt țesute încă la mijlocul secolului al XIX-lea. Colecționara spune că le-a moștenit de la meșterii din sat, pentru a-și îmbogăți muzeul.

Meșterii au improvizat şi casa mare, cu toată zestrea.

Este casă moldovenească, sunt covoarele moldovenești, sunt prosoapele moldovenești, sunt prosoapele care sunt țesute la stative, sunt prosoapele care sunt cusute cu mâna”, a menţionat  meşterul popular Dina Vulpe.

Şi sătenii s-au pregătit pentru sărbătoare. Gospodarii au decorat porţile cu flori şi prosoape:

"Tatăl meu a fost nun mare şi ei au fost legaţi ca nuni şi eu păstrez mai departe lucrurile care le-am luat de la dânşii".

"E de-acasă, de când eram eu fată mare şi când am fost mireasă mi-am legat mirele".

„Am venit cu mare plăcere la această sărbătoare, fiindcă sunt multe lucruri frumoase: prosoape, ie.”

„Suntem în perioada când dispare tot mai mult din ceea ce este autohton. Chiar este bine că se înrădăcinează acest festival.”

În cadrul festivalului, au fost organizate competiții sportive pentru tineri, dar și concursuri gastronomice, în care gospodinele și-au demonstrat măiestria la gătit.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu