Festivalului Cucuteni 2016! O expoziție INEDITĂ a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie

Embed:

Expoziție inedită la Muzeul Național de Istorie din Capitală. 70 de lucrări din ceramică și 24 de picturi, făcute de meșteri din Moldova și de peste hotare, în cadrul Festivalului Cucuteni 2016, pot fi văzute de doritori. Expoziția a fost inaugurată luni seara. La eveniment a participat și ministrul Culturii, Monica Babuc.

Artiștii susțin că este o mândrie să-și vadă lucrările în muzeu.

"Toate elementele, găsite de arheologi, simplu, le-am reprezentat printr-un dans. Trei săptămâni de muncă, unde noi, dacă dormeam câte două ore pe noapte, cât de tare ne-a vrăjit tehnica și tema", a declarat ceramista, Valentina Secrieru.

Vizitatorii au rămas impresionați de cele văzute:

"Anul acesta sunt și mai multe lucrări, mai frumoase, mai mari. Toate îmi plac".

"Cred că acestea sunt rădăcinile de la care pornim, ce a fost, cine suntem. Asta e foarte important".

"Au creat opere de ceramică modernă foarte frumoasă. Am văzut și această întruchipare a visurilor și planurilor noastre de viitor. Tot ce rămâne după acest lucru, dăinuiește", a specificat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Potrivit organizatorilor, la începutul lunii august va avea loc o licitație de caritate, la care o parte din lucrări vor fi vândute. Banii vor fi colectaţi pentru un tânăr cu nevoi speciale. De asemenea,cu o parte din sumă vor fi cumpărate cărți pentru copiii din internatele din Chișinău.

"Toate lucrările, care nu s-au vândut la festival, vor fi scose spre vânzare în data de întâi august la licitația caritabilă pentru Chiril Afanasiuc. Este un băiețel în scaun cu rotile. Cu acești bani îi vom cumpăra o mașină de cusut, pe care și-o dorește", a menţionat organizatoarea, Angela Iurcu.

Expoziția va fi deschisă până în 1 august. Civilizaţia Cucuteni este una dintre cele mai vechi din Europa, care se întindea pe teritoriul actual al Republicii Moldova, României şi Ucrainei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu