Festivalul prunelor la Nisporeni. Zeci de agricultori şi-au expus recolta de fructe

Embed:

Prunele au fost vedete la Nisporeni. Zeci de agricultori din ţară au lăsat munca din livezi şi au participat la un festival dedicat fructelor.

Deşi fermierii spun că au avut un an destul de greu, iar recolta de prune este mai mică, ei se bucură că îşi pot vinde marfa la preţuri mai mari.

La Festivalului Naţional al Prunei au fost expuse prune proaspete, uscate sau în ciocolată. Antreprenorii spun că au venit la eveniment cu cea mai frumoasă roadă.

Evenimentul a fost o bună ocazie pentru agricultori pentru a discuta despre cele mai moderne practici din domeniu. La festival au fost expuşi şi soiuri noi de pomi.

Şi gospodinele au propus vizitatorilor cele mai delicioase bucate tradiţionale preparate din prune.

"Vărzări de prune, sunt coapte pe vatră, aşa cum coceau bunicile noastre. Aici avem budincă din fructe şi iar am folosit prunele uscate. Aici magiun de prune."

Vizitatorii au apreciat cel mai mult plăcintele cu prune.

Anul acest nu a fost uşor pentru agricultori. Vremea capricioasă şi-a spus cuvântul.

"Nu s-au polenizat bine pomii, florile de prun şi din cauza zăpezii care a fost în luna aprilie a influienţat într-un fel negativ recolta de prune din acest an", a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe, Iurie Fală. 

"Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a investit prin sume concrete şi prin sistem de antigrindină ca să vă putem promova şi proteja de ceea ce se întâmplă în natură", a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bîtcă. 

În Moldova sunt plantate 132.000 de hectare de livezi de prun, iar recolta prognozată în acest an este de peste 600 de tone de fructe, dintre care, peste 17 la sută vor ajunge pe pieţele externe.

Preţul unui kilogram ajunge până la 16 lei, aproape dublu faţă de anul trecut.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu