Festivalul Mărţişor, ÎN TOI. Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" a găzduit un concert al Ansamblului "Shenzhen Aihua" din China

Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" a găzduit la data de 5 martie un concert al Ansamblului "Shenzhen Aihua" din China,  susţinut în cadrul celei de-a 53-a ediții a Festivalului Internaţional de Muzică "Mărţişor".

Evenimentul a avut loc grație parteneriatului între Ministerul Educație, Culturii și Cercetării și Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Populare Chineze, cu suportul Ambasadei Chinei la Chişinău.

În discursul său susținut în debutul concertului, secretarul de stat Andrei Chistol a  remarcat că participarea colectivelor artistice din China în cadrul Festivalului "Mărţişor" a devenit deja o tradiţie, menționând participarea la edițiile precedente a faimosului grup de dansatori compus din persoane cu dizabilităţi "China Disabled People’s Performing Art Troupe", a Ansamblului de instrumente tradiţionale "Classical Impressions Ensemble" și a Orchestrei Naţionale de Femei din Jiangsu.

Oficialul a mulţumit Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru susţinerea acordată în aprofundarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări, înmânând Ansamblului "Shenzhen Aihua" trofeul Festivalului "Mărțișor", acordat în premieră participanților la ediția din acest an.  

La rândul său, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Chişinău, Zhang Yinghong, a notat că relaţiile de prietenie dintre cele două ţări se extind tot mai mult în fiecare an, mulțumind pentru posibilitatea oferită artiștilor din China de a participa în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică "Mărţişor", care este un eveniment cultural deosebit.

În cadrul concertului, Ansamblul "Shenzhen Aihua" a evoluat la diverse instrumente muzicale, precum suona, flautul chinezesc, erhu ş.a.  Pe lângă muzica tradiţională chineză, ansamblul a interpretat şi cântecul popular moldovenesc – "Trandafir de la Moldova". Astăzi, 6 martie, colectivul va evolua într-un concert și la Anenii Noi.

Ansamblul "Shenzhen Aihua" a fost creat în 2006. Colectivul promovează cultura muzicală chineză în Europa, Asia şi America, fiind laureat a mai multor concursuri internaţionale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu