Festivalul Etniilor. Peste 90 de organizaţii etnoculturale au participat astăzi la tradiţionalul eveniment

Embed:

Peste 90 de organizaţii etnoculturale au participat astăzi la tradiţionalul festival care le este dedicat. Ruşi, ucraineni, polonezi, azeri, unguri şi romi au cântat muzică tradiţională şi au dansat pe ritmuri învăţate de la strămoşii lor.

Evenimentul a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Reprezentanţii diferitor etnii au încercat să-i uimească pe oaspeţi cu cele mai gustoase bucate.

"Lipia este pentru noi, azerii, un element istoric. Avem "pahlava", pe care o pregătim şi mâncăm primăvara, printe cele mai cunoscute bucate sunt, sigur, cele din carne."

"Bigas" este un fel de mâncare poloneză. Avem şi un tip de salată care seamănă cu "Olivie", doar că în loc de salam noi punem mere."

În cadrul evenimentului au fost promovate şi costume naţionale.

"Acesta e costumul naţional pentru dansuri poloneze. Avem aşa o fustă lungă cu dungi."

Atmosfera a fost susţinută şi cu o reprezentaţie de dansuri populare.

La festival au participat reprezentanţi ai Guvernului şi mai mulţi deputaţi.

"Tindem să ne dezvoltăm şi să ne consolidăm ca o naţiune europeană, una contemporană evident că o asemenea naţiune poate să se bazeze doar pe principiile de respect reciproc a tuturor grupurilor etnice", a spus deputatul PDM, Marian Lupu.

"Suntem o ţară multiculturală, este bogăţia noastră. Asemenea evenimente confirmă o dată în plus acest lucru. Acum suntem în pavilionul Găgăuziei, aici putem gusta bucate tradiţionale găgăuze", a spus deputatul PDM, Cornel Dudnic.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Guvernului şi al Primăriei Capitalei.

"De luni, în 16 raioane se vor desfăşura astfel de evenimente.Suntem foarte recunoscătorii conducerii Republicii Moldova şi colegilor noştri de la organizaţiile etnoculturale că împreună marcăm această sărbătoare", a spus directorul Agenţiei Relaţii Interetnice, Oleg Babenco.

"Este şi un element de consolidare socială în afară de toate pentru că fiecare vine şi face cunoştinţă cu anumite tradiţii şi în aşa mod treptat, treptat şi dispar unele divergenţe care pot fi uneori în societate", a spus  viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Prezent la sărbătoare, preşedintele Igor Dodon a decis să vorbească doar în limba rusă.

"În pofidă apartenenței etnice, noi toţi suntem cetăţeni ai Republicii Moldova: moldoveni, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, romi, români, deşi ei sunt doar o mică parte", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Festivalul Etniilor este la a 17-a ediţie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu