Festivalul de Film European promovează diversitatea culturală a Europei în Republica Moldova

Dedicat în mod tradițional aniversării Zilei Europei, Festivalul de Film European va avea loc la Chișinău și la Tiraspol timp de o săptămână, în mai 2013.

Pe 19 mai 2013, Ambasadorul Dirk Schuebel, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, și Boris Focșa, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, vor ține discursuri de introducere în cadrul ceremoniei din seara deschiderii Festivalului de Film European. Ceremonia de deschidere va avea loc la Cinematograful Gaudeamus, la ora 18:30 (adresa: str. V. Alecsandri nr. 4, Chișinău).

Pe 19 mai, la ora 19:00, va avea loc premiera în Republica Moldova a filmului românesc "Poziția copilului" care va și lansa Festivalul de Film European. Filmul a câștigat premiul Ursul de Aur din acest an, la Berlinala 2013. Proiecția filmului "Poziția copilului" este sprijinită de către Institutul Cultural Român la Chișinău și Ambasada României în Republica Moldova. Marius Lazurcă, Ambasadorul României, și Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, vor prezenta filmul și vor informa publicul despre cultura și cinematografia română contemporană.

În acest an, în cadrul Festivalului de Film European vor fi proiectate 17 filme oferite de către statele membre ale UE și țările candidate. Festivalul va prezenta publicului larg din Moldova exemple ale cinematografiei naționale, inclusiv povești de film fascinante și provocatoare, sentimentale și intrigante, dramatice și pline de umor. Proiecția filmelor se va face cu titlu gratuit, în limbile originale, cu subtitrare în limba de stat a Republicii Moldova, la Chișinău, și în limba rusă la Tiraspol. Programate a fi proiectate doar o singură dată, filmele din cadrul festivalului sunt o fereastră către diversitatea și spiritul Europei.

Așa cum a fost menționat de către Ambasadorul Dirk Schuebel, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, "fiind un mijloc important de a construi înțelegerea reciprocă, împărtășirea diversității patrimoniului cultural și promovarea valorilor noastre europene comune, Festivalul de Film European oferă o privire exclusivă în spatele cortinei societăților europene contemporane și în viața lor de zi cu zi".

Programul Festivalul de Film European este disponibil pe: http://www.eudaymoldova2013.org/en/film-festival.html

Festivalul de Film European este organizat de către Delegația UE în Republica Moldova. Parteneri ai evenimentului sunt: "Moldova Agroindbank", "Orange", "Nestle", "Fautor", "Rusnac Moldaqua", "Sudzucker", "Parlamentul Tinerilor" și "Flor Art". Un sprijin media la scară largă este oferit de către: Europa Plus, Publika TV, Teleradio-Moldova, STS Moldova, Ekonomicheskoye Obozreniye, Logos-Press, Infotag, Kommersant PLUS, Komsomolskaya Pravda in Moldova, Kishinyovskiy obozrevatel, InfoMarket, Timpul, AllMoldova, Panorama, Dniester, DnestrTV, Unghiul, Ziarul de Gardă, InfoMarket, Аfisha ПМР, Unimedia, NOI, Moldovenii, Radio1, Moldova Europeană.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe Mar’yana Shiposh la adresa de e-mail: m.shiposh@fgl-energy.com

Informații de bază:

Festivalul de Film European reprezintă proiecția unora dintre cele mai bune filme realizate în Uniunea Europeană. Acesta are loc în fiecare an în luna mai. În fiecare an, sunt selectate filme noi din statele membre ale UE și țările candidate. Împreună, ele reprezintă cultura diversă și bogată a Europei. Festivalul de Film European are drept scop cultivarea unui interes pentru cultura și cinematografia europeană în rândul cetățenilor moldoveni. Festivalul de Film European este organizat pentru a treia oară în Republica Moldova.

Mai multe informații pe site: http://eudaymoldova2013.org/

P.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu