FESTIVALUL CAŞULUI. Satul Hâjdieni a marcat 417 ani de la prima atestare

Embed:

În satul Hîjdieni, din raionul Glodeni, s-au adunat 20 de ciobani cu tot felul de brânzeturi. În ziua în care localitatea a marcat şi 417 ani de la prima atestare, a fost organizat festivalul caşului.

Zinaida Balea spune că secretul unui caş gustos este laptele proaspăt de oaie şi multă pasiune." - Caş cu ardei, cu morcov, cu verdeaţă, cu seminţe şi cu nuci. - Care este reţeta ? - lapte de oaie, multă dragoste şi pasiune ", a declarat Zinaida Balea, producător de brânzeturi.Tatăl său, Mihai Balea, cioban cu renume în sat, are o turmă de 300 de oi."Oile trebuie îngrijite, cum îngrijeşti de oameni. Vreo câteva ori o hrăneşti îndeaproape, din mână şi ea pe urmă vine singură la tine. Ea mănâncă tot, mai ales când e secetă, mănâncă şi fân uscat. "


Producătorii vindeau un kilogram de brânză cu 80 de lei, iar un kilogram de caş ceva mai ieftin - aproximativ 50 de lei."Acum la probă numai un kilogram iau, dar aşa procurăm câte 40, 50 de kg şi e foarte gustos şi sănătos. "

- Cum este caşul ? - Foarte gustos. - Care v-a plăcut? - Doar acesta cu seminţe.Gospodinele au întins mese doldora de bucate tradiţionale, iar plăcintele au fost la mare căutare."Tare se întreabă plăcinţelele. Cu brânză, cu cartof. - Rulada şi checurile ? - Se întreabă şi astea. "

" Sarmale avem, mămăliguţă cu friptură, învârtită cu brânză de oi. "La sărbătoare a participat şi deputatul democrat ales în circumscripţia Glodeni."Cred că numaidecât îmi voi lua puţin caş, urdă şi chiar şi un pahar de vin autohton pregătit de vinificatorii din zonă în condiţii casnice."După caş a venit şi secretarul de stat al Ministerul Agriculturii, Iurie Uşurelu. Acesta a declrat că statul oferă oportunităţi de dezvoltare crescătorilor de oi şi capre.

Programul MAPI, prin care crescătorii de ovine au posibilitatea să-şi fondeze acele întreprinderi de colectare şi procesare a laptelui. Fondul AIPA unde le oferă posibilitatea producătorilor de a beneficia de subvenţii majorate.

Evenimentul a fost organizat de autorităţile locale din dorinţa de a promova tradiţiile păstoreşti ale satului. În raionul Glodeni sunt înregistraţi 50 de crescători de oi şi capre.

Lasă un comentariu