Festivalul cântecului şi dansului popular s-a desfășurat astăzi în satul Bucuria. Cu ce au fost întâmpinați oaspeții

Embed:

Locuitorii satului Bucuria şi sute de vizitatori s-au prins în horă astăzi, în cadrul unui festival al cântecului şi dansului popular. Evenimentul a adunat mai multe ansambluri şi meşteri populari. Musafirii au fost întâmpinați la intrarea în sat cu pâine si sare. 

Cei prezenți la eveniment au putut admira expozițiile meșterilor populari, și obiectele tradiţionale din muzeul satului.

"Am venit să arăt lucrurile pe care le-am făcut singur cu mâna mea. De vrio zece ani am început să mă ocup cu lemnăria. Din tot fac şi din stuf, rămculiţa e tot din stuf făcută", a spus meşterul popular, Ion Pancu.

"Asta este tivda în care se punea sare şi sarea se păstra foarte bine, nu umezea. În altă tivdă se tăia, se lega cu aţă, se turna apă rece, se punea un dopuşor şi se lua în câmp", a spus meşterul popular, Dumitru Cicanci.

Ritmul festivalului a fost dat de fanfara din satul Huluboaia, raionul Cahul, care este şi cea mai veche fanfară din Moldova.

"Am întâlnit oaspeţii, am făcut o horă veselă facem tot posibilul să facem veselie să fie bine să avem o dispoziţie bună. De fiecare dată suntem invitaţi aici şi noi participăm", a menționat conducătorul Fanfarei din satul Huluboaia, Filip Iurașcu.

"O perioadă de timp noi ne-am pregătit pe timp de vară cât ne-am odihnit veneam la şcoala muzicală. E foarte important pentru noi ca să cântăm şi să le placă la oameni. "

Printre invitaţi a fost şi un ansamblu folcloric din România. Oaspeţii de peste Prut au venit şi cu o donaţie de cărţi pentru biblioteca satului Bucuria.

"Am adus cărţi, am adus în jur de 500 de cărţi scrise în limba română. Şi de ce să nu recunosc sunt iubită aici în Republica Moldova, dar şi eu îi iubesc pe ei", a afirmat conducătorul muzical, Florica Harangus.

Vizitatorii au urmărit o paradă a portului popular, iar apoi au mers pe jos până la Casa de Cultură, unde s-au prins în horă.

"Atunci când au început discuţiile despre un festival atât de important, mi-a plăcut foarte mult ideea, pentru că ştiu cât de frumoase sunt astfel de evenimente", a spus primarul satului Bucuria, raionul Cahul, Dumitru Dermenji.

"Scopul acestui festival este valorificarea perleleor folclorice, deci ca obicei, tradiţilor, a cântecului, a dansului", a spus Gheorghe Raicu, organizator.

Vizitatorii au plecat acasă încântaţi de eveniment.

"Foarte frumos îmi pare şi eu am fost aşa, dar acum sunt mai în vârstă şi nu prea pot, dar cânt şi acuma foarte bine".

"Mama noastră participă astăzi aici şi am venit să vizionăm concertul, să o susţinem".

Festivalul "La vatra horelor bucuriene", este la cea dea 27 a ediți. Evenimentul este organizat de Primăria satului și Consiliul Raional Cahul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu