Festival cu tradiţii la Domulgeni. Localnicii au sărbători Duminica Mare

Embed:
Covoare ţesute din lână, bucate tradiţionale gătite după reţetele strămoşilor, muzică şi dansuri populare. Toate tradiţiile şi-au dat întâlnire la festivalul "Duminica Mare" organizat în satul Domulgeni din raionul Floreşti, chiar pe malul râului Răut.

"Am venit cu copturi ca la mama acasă, plăcinte şi rulade avem cu brânză, mărar, ceapă, cum e tradiţia la noi la baştină."

Toate privirile au fost atrase de taraba unui meșteșugar unic din ţară, care a adus vase eco realizate din coajă de copac. Ion Dascăl spune că a moştenit meseria de la străbunei.

" - Şi cât costă?
- 350 de lei, 450 de lei. De exemplu la acest vas lucrez două zile şi respectiv preţul este mai mare, 450 de lei", a spus Ion Dascăl, meşteşugar. 

Elvira Cebotari a îndrăgit o muncă migăloasă pentru care mulţi nu au răbdare. Meşteriţa este dezamăgită de faptul că prea puţini mai apreciază obiectele artizanale.

"Lumea puţin se interesează de lucru manual, ei cumpără mai degrabă ceva modern. puţini care iubesc lucrurile făcute manual", a zis Elvira Cebotari, meşteşugar. 

Raisa Melenciuc a pregătit mezeluri de casă din carne de porc, exact cum se făceau pe timpuri.

"Aici avem limbă de casă tot gătită natural, fără adaosuri, doar sare şi piper, părinţii noştri nu ştiau de nimic adăugător", a zis Raisa Melenciuc.

Locuitorii satului Domulgeni spun că Dumnezeu le-a rânduit să locuiască pe o gură de rai, iar ei sunt gata să împartă cu străinii peisajele de pe malul Răutului.

"Avem nişte locuri pe care turiştii le observă că se merită de venit şi de vizitat."

Festivalul "Duminica Mare" din Domulgeni este organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi a ajuns la cea de-a patra ediţie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu