Fertilizare in vitro GRATUITĂ pentru cuplurile infertile cu asigurare. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

Cuplurile care nu pot concepe copii se vor adresa la medicul de familie. În baza unei recomandări, ei vor merge pentru investigaţii la ginecolog şi, respectiv, urolog.

Rezultatele consultaţiilor vor fi anexate la dosarul care va fi completat de medicul de familie. Ulterior, cuplul va depune cererea la Comisia de evaluare, care activează în incinta Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală.

Pacienţii eligibili vor alege una dintre cele patru clinici private, care va efectua gratuit procedura.

"Foarte multe cupluri din păcate nu-şi pot permite costurile pentru procedura in vitro, iar sprijinul pe care îl acordă de astăzi Guvernul pentru aceste familii vine să demonstreze grija noastră pentru ei. Ca părinte în primul rând, dar şi ca ministru, în plan secund, îmi dau bine seama cât de important este pentru o familie să aibă un copil", spune Ruxanda Glavan, ministrul Sănătăţii.

Zinaida şi Constantin Spânu au 30 şi, respectiv, 32 de ani. Cuplul încearcă de trei ani să conceapă un copil. Singura lor şansă este fertilizarea in vitro.

Familia nu-şi permite să acopere toate cheltuielile pentru această procedură, aşa că anunţul autorităţilor le-a dat speranţe că în curând îşi vor strânge în braţe copilul mult dorit.

"Dacă asta ar fi o soluţie şi noi am depune, desigur. Deseori se întâmplă că dacă pierd prima dată, a doua oară nu mai încearcă. Noi i-am sfătui să încerce totuşi. Nu cârştigă cel care nu încearcă", spune Zinaida Spânu, pacientă.

"Dorinţa de a avea un copil este foarte mare şi banii nu au influenţa de a te opri. E binevenit şi salutabil pentru familiile care nu au copii şi ar vrea să aibă. Şi dacă au un suport financiar, un suport relativ de la stat, cred că asta e binevenit. Se reduc teoretic cheltuielile la jumătate", Constantin Spânu, pacient.

În Moldova, anual sunt efectuate aproape 1.000 de proceduri de fertilizare in vitro.

" Pledăm pentru aceea ca să fie posibilă acordarea acestei asistenţe medicale specializate pentru cât mai multe cupluri. Ideal ar fi ca să fie 500 - 1000 de cupluri anual, susţinute de stat. Dacă noi o să pledăm pentru susţinere integrală statul nu va avea aşa resurse financiare. Fiindcă doritori vor fi foarte mulţi" spune Veaceslav Moşin, directorul unei clinici. 

Conform statisticilor, în prezent aproximativ 140.000 de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3.000 de cazuri problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu