Fermierii din raionul Dubăsari vor primi compensațiile promise de Guvern

Embed:

Fermierii din raionul Dubăsari, care de aproape doi ani nu au acces la terenurile lor agricole, aflate după traseul Tiraspol-Camenca, vor primi, în scurt timp, compensații din partea Guvernului. În acest scop, au fost alocate deja aproximativ opt milioane de lei.

Despre acest lucru a anunţat vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, după întrevederea de joi cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev. 

Gheorghe Bălan susţine că trebuie de revenit la mecanismul funcţional până în anul 2014, când agricultorii îşi lucrau pământurile fără restricţii.

"Am propus o soluţie de a reveni la masa de negocieri şi până a ieşi la o soluţie şi de durată pe acest subiect, să fie menţinut mecanismul din 2006, care i-a permis ţăranilor să lucreze pământurile de atâţia ani fără careva restricţii. Aşteptăm ca în bugetul raionului Dubăsari să fie făcute schimbările necesare pentru a rezolva problemele cu plăţile nemijlocit", a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. 

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, susţine că în continuare are obiecţii la modul în care fermierii din raionul Dubăsari utilizează aceste terenuri. De asemenea, Ignatiev a condiţionat participarea Tiraspolului la negocierile în formatul "5+2".

"Întâlnirea reprezentanților în formatul 5+2 va fi oportună atunci când vom avea propuneri concrete, acceptate, coordonate, care ar conveni tuturor părților și care vor avea caracter constructiv. Totul este în mâinile negociatorilor, în mâinile experților. Dacă suntem gata să lucrăm sistematic, dar nu doar să declarăm acest lucru, atunci, degrabă, ne vom întâlni cu regularitate", a spus reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev.

În cadrul întrevederii, a fost discutat şi subiectul privind majorarea taxelor de întreținere pentru şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Ignatiev nu a putut să explice motivul acestor decizii.

"Reprezentanţii politici nu se ocupă de calcule. Domnul Bălan mi-a spus că a văzut mai multe facturi. În cadrul aceste întrevederi noi nu am primit niciun astfel de document" a spus Ignatiev.

Următoarea întrevedere a reprezentanţilor politici ai Chişinăului şi Tiraspolului va avea loc săptămâna viitoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu