Fermierii din raionul Dubăsari, victime ale presiunilor din partea Tiraspolului

Embed:

În ultimii ani, fermierii din raionul Dubăsari, care dețin aproximativ cinci mii de hectare de teren agricol pe malul stâng al Nistrului, s-au confruntat cu un șir de presiuni din partea Tiraspolului. Autoritățile de la Chișinău și cele din regiune au încercat să găsească soluții, dar fără rezultate.

La sfârșitul lunii martie, fermierii din raionul Dubăsari, ale căror terenuri sunt situate după şoseaua Tiraspol - Camenca, au anunțat că riscă să rămână fără producție agricolă. Asta pentru că administraţia de la Tiraspol insistă ca oamenii să plătească impozite pentru pământurile ce le aparţin.  

Iar în toamna anului trecut, timp de câteva zile, două tractoare ale unor întreprinderi subordonate administraţiei din stânga Nistrului au lucrat mai multe hectare de terenuri agricole care aparțin celei mai mari gospodării ţărăneşti din satul Cocieri, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.  

Tot anul trecut, la mijlocul lunii iunie, în preajma satelor Doroțcaia și Pohrebea, din raionul Dubăsari, au fost săpate șanțuri de jumătate de metru adâncime și lățime, pe o porțiune de opt kilometri.

Pentru ca să ajungă cu tehnică agricolă sau căruţele la terenurile lor, oamenii au fost nevoiți să parcurgă kilometri în plus. Atunci, reprezentanții Tiraspolului au declarat că săpăturile sunt de fapt niște măsuri antiincendiare.  

În martie 2014, mai mulți fermieri s-au plâns că milițienii transnistreni le-au interzis să-și lucreze terenurile.

Tot atunci, câțiva oameni au fost somați de forțele de ordine din regiune să-şi părăsească pământurile. În caz contrar, ei riscau să rămână fără tehnica agricolă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu