Fermierii din raionul Dubăsari pot să-şi lucreze terenurile aflate după drumul Râbniţa-Tiraspol

Embed:

Fermierii din raionul Dubăsari pot să-şi lucreze de astăzi terenurile agricole aflate după drumul Râbniţa-Tiraspol. Pământurile vor putea fi utilizate timp de 20 de ani în baza unor certificate. În noiembrie anului trecut, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat un acord în acest sens. Agricultorii din Dubăsari deţin de cealaltă parte a şoselei aproape 6.500 de hectare de teren. În 2014, miliţia transnistreană le-a interzis accesul la pământuri şi i-a ameninţat că va sechestra tehnica agricolă dacă vor munci pe aceste loturi. Atunci, administraţia nerecunoscută din stânga Nistrului le-a solicitat agricultorilor să semneze mai multe documente prin care s-ar dezice de dreptul de proprietate asupra terenurilor. Totuşi, majoritatea dintre ei au refuzat să facă acest lucru. 

"Pentru prima dată din 2014, tehnica agricolă a fermierilor din Dubăsari a ajuns pe aceste pământuri, aflate după traseul Tiraspol-Râbniţa. Astfel, cei 5.500 de proprietari deja pot lucra terenurile lor, fără restricţii din partea Tiraspolului."

Ştefan Driga conduce o întreprindere agricolă din satul Molovată Nouă, raionul Dubăsari. După şoseaua Tiraspol-Râbniţa, el administrează aproape 200 de hectare. Fermierul spune că va putea să dezvolte afacerea sa în continuare.

"Mulţumim Guvernului că nu am fost uitaţi, a fost făcut un lucru mare. Noi am ţinut colectivul cel vechi, nu am trimis oamenii acasă cu ce am putut, am ţinut. Eu sunt, aşteaptă să revină la lucru. Suntem în jur la 30 de oameni", a spus Ştefan Driga, directorul unei întreprinderi agricole.

Şi Ghenadie Gazea din satul Molovata Nouă arendează mai multe loturi peste şoseaua Tiraspol-Râbniţa. Bărbatul speră că de acum va deschide noi locuri de muncă în cadrul gospodăriei pe care o conduce.

"O să mai deschidem aproximativ zece locuri de muncă, pregătim pământul pentru a semăna grâul toamna. Avem cu ce lucra", a spus Ghenadie Gazea, directorul unei întreprinderi agricole.

Localnicii sunt bucuroşi că vor avea de lucru în satul de baştină.

- O să avem de lucru, ne-a dat voie şi iacă lucrăm. Ne bucurăm.

- Suntem bucuroşi că am apărut pe pământurile noastre.

"Este o perspectivă pe viitor, cu noi locuri de muncă, cu noi impozite în localitatea noastră. Fermierii din localitatea, putem să zicem, că erau disperaţi", a spus Oleg Gazea, primarul satului Molovata Nouă.

Acces la terenurile sale au primit şi agricultorii din satele Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta. Pentru perioada în care au fost lipsiţi de acest drept, fermierii pot să obţină compensaţii.

"Guvernul a alocat în acest an aproximativ 16 milioane de lei pentru deţinătorii de terenuri pentru perioada 2017-2018, astfel ca ei să beneficieze de aceste compensaţii. Noi vom monitoriza în continuare, noi nu vom scoate acest subiect de pe ordinea de zi, atât timp când noi nu vom fi în cunoştinţă de cauză şi vom vedea că nicio măsură nu impiedică accesul liber a fermierilor", a spus Cristina Lesnic, vicepremierul pentru Reintegrare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu