Fermierii din Moldova ameninţă că vor ieşi din nou în stradă

Embed:

Agricultorii ameninţă din nou cu proteste. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul încă nu a aprobat legea privind piaţa produselor petroliere, care le-ar permite să importe motorina pentru lucrările agricole, direct de la producător.

Producătorii agricoli spun că adoptarea noii legi le va permite să reducă din cheltuieli.

"Dacă vorbim despre accesul direct la rafinărie, pentru producătorii agricoli, asta ar fi minus trei lei pentru un litru, asta ar însemna 600 de milioane de lei, economie pentru bugetele producătorilor agricoli, practic încă un buget pentru subvenţionare", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Agricultorilor, Valeriu Cosarciuc.

"De tolerat indiferenţa mai departe noi nu putem. Dacă nu se va face acest lucru. Nu mai târziu de prima decadă a lunii mai să organizăm acţiuni de proteste", a menţionat preşedintele Uniagroprotect, Alexandru Suslari.

Fermierii spun că situaţia lor s-a înrăutăţit considerabil, după scumpirea în lunile precedente a motorinei.

"Fondul de subvenţionare a fost mărit cu 100 de milioane, s-au pierdut 200 de milioane de la scumpirea carburanţilor. Fermierii sunt în stare de alertă", a spus directorul-adjunct Agroinform Iurie Hurmuzachi.

Ultima dată, fermierii au ameninţat cu proteste în luna octombrie a anului 2013. Ei au solicitat atunci adoptarea în regim de urgenţă a proiectului de lege privind menţinerea cotei TVA de opt la sută şi majorarea fondului de subvenţionare de la 460 de milioane de lei, la 670 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu