Fermierii din Fălești au început recoltarea alunelor de pădure

Embed:

Gheorghe şi Ludmila Pantea din satul Năvârneţ, Făleşti, au sădit acum opt ani o livadă de aluni pe o suprafaţă de aproape patru hectare.

Fermierii au investit în plantaţie peste 70 de mii de lei, dintre care 20 au fost acoperiţi de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

La prima recoltă, au strâns aproape 300 de kilograme de alune, iar în acest an, soţii aşteaptă să recolteze peste şase tone.

"Cel mai elementar este să semănăm iarbă în livadă. În primul rând, iarba ne ajută să păstrăm umiditatea în sol. În al doilea rând, ea foarte mult ne ajută pe noi la strâns. La culesul alunelor, că noi alunele le culegem de jos", a spus fermierul, Gheorghe Pantea.

"De exemplu, copiii mei când îi văd că vin obosiţi de la lecţii, le dau câteva alune, mănâncă, parcă le dă un energizant, se încarcă bateriile. Noi când avem probleme cu arsurile stomacale, de obicei, două trei alune, nu mai trebuiesc aceleaşi pastile care se folosesc în farmacie. Foarte multe prăjituri le fac cu alune", a spus fermierul, Ludmila Pantea.

La munca în livadă este implicată toată familia.

"Primii ani am strâns cu mâinele. Am avut multă lume, am strâns cu mâinele. Tare greu era. Dar deja băieţii au organizat şi cu astea e tare uşor de strâns."

La cules îi ajută şi unii localnici, care au posibilitatea să câştige nişte bani.

"Cu combina e clar mai uşor. Cu mâna e greu, trebuie să strângi câte una-două. Dar combina absoarbe tot."

"Şi mai greu, şi mai uşor, dar se face. La vârsta noastră, suntem la pensie. –Faceţi un ban? –Da, îs bucuroasă că mai pot să fac."

Fermierii vând alunele unor agenţi economici cu un preţ de 80 de lei kilogramul.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu