Fermierii de la Sireţi şi-au prezentat roada de Ziua Agricultorului

Embed:
Au lucrat pământul tot anul, iar acum a venit timpul să se bucure de roade. Fermierii din ţară marchează Ziua Agricultorului. Cu această ocazie, producătorii din localitatea Sireți, raionul Străşeni, şi-au expus recolta în cadrul unei expoziţii. Voia bună a fost asigurată de ansamblurile folclorice din sat.

Natalia Vrâncean face agricultură de când se ţine minte. În acest an, antreprenoarea a suportat pierderi de peste 80 la sută din recolta de mere. Chiar şi aşa, femeia este optimistă.

"Pentru mine agricultura înseamnă mult. Provocări am avut anul acesta, am trecut prin nişte obstacole, dar ca în agricultură cu speranţe", spune Natalia Vrâncean, antreprenoare

Unul dintre cei mai mari producători agricoli din localitate este Valeriu Jalobă. Bărbatul deţine o fabrică de uscare a prunelor.

"Producţia noastră este exportată în ţări precum Rusia, Belarusia, Italia, Polonia, avem exporturi, ne cunosc pe piaţă de acum. Muncim an de an ca la anul să fie mai bine ca anul viitor să fie mai bun decât anul acesta", spune Valeriu Jalobă, antreprenor s. Sireţi. 

De trei ani, Natalia Prutean este vestită în localitate pentru dulcețurile de coacăză, piersici, cireşe şi struguri. Preţul pentru un borcănaș variază între 35 şi 70 de lei.

"Greutăți foarte multe, s-a întâmplat nu o dată să zic, gata, mă nu mai vreau, dar îmi place ceea ce fac şi din nou mă pornesc şi vreau să mă extind", a spus Natalia Prutean, antreprenoare s. Sireţi.

Antreprenoarea Valentina Radvan are o fermă de oi şi vaci. Femeia a venit la expoziţie cu friptură de miel şi mămăligă, iar oamenii au făcut rând ca să guste din aceste bunătăţi.

" La noi totul este ecologic şi toată producţia o vindem pe teritoriul satului. Am grămădit şi nutreț, normal, mulţuimim, a fost un an bogat", a menţionat Valentina Radvan, antreprenoare s. Sireţi.

În localitatea Sireți sunt peste o mie de gospodării agricole, iar primarul localităţii susţine că, deşi, mulţi localnici merg peste hotare, aceştia investesc banii în agricultură.

"Avem chiar tineri, care au au investit, au procurat tractoare noi şi fac prestări de servicii mecanizate. Au înfiinţat plantaţii de livadă specii sămânţoase, semburoase", a declarat primarul satului Sireţi, Pavel Rebeja. 

Antreprenori au primit diplome şi premii din partea autorităţilor locale, iar sătenii au avut parte de un concert. În localitatea Sireți locuiesc 6200 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu