Fermierii care vor importa tractoare agricole vor fi scutiţi de TVA

Agricultorii care vor importa tractoare agricole, în funcție de model, vor fi scutiți de TVA. Modificarea se conţine într-un proiect privind modificarea şi completarea unor proiecte legislative, examinat azi de Cabinetul de miniştri.

Potrivit ministrului Finanţelor, Anatol Arapu, măsura a fost luată pentru a dezvolta și moderniza sectorul agricol. "Ne străduim să eliminăm discrepanța care există pe piață. Fermierii mici importă tractoare cu aplicarea TVA-ului, iar tehnica adusă prin diverse proiecte nu este supusă acestei taxe. Acum, însă, fermierii vor fi la același nivel cu producătorii mari, pentru a dezvolta acest sector", a declarat ministrul Finanțelor.

De cealaltă parte, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, are dubii că măsura le va fi de ajutor micilor fermieri: "E vorba despre echipamente industriale, de obicei nu le importă micii agricultori, ci dealerii, care impun prin politica comercială un anumit preţ la tehnica agricolă, spunându-le fermierilor că au ajutor de la stat, subvenţii şi îşi vor întoarce banii", a precizat Lazăr.

O altă prevedere vizează taxa pe valoare adăugată. Documentul prevede reintroducerea cotei TVA de 8% în schimbul celei standard, de 20%, pentru producția agricolă primară și zahărul din sfeclă.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu