Fermierii care şi-au asigurat culturile afectate de stihie vor primi despăgubiri

Embed:

Agricultorii care au suferit pierderi în urma stihiei de săptămâna trecută, dar şi-au asigurat culturile vor primi despăgubiri. Potrivit reprezentanţilor companiilor de asigurări, vor fi plătiţi fermierii ale căror culturi au fost distruse în proporţie de peste 20 la sută. Cei care au ezitat să-şi asigure roada calculează pierderile.

Andrei Tcaci din raionul Râșcani are 22 de hectare de meri şi urma să culeagă cel puțin 660 de tone de fructe. Îngheţurile i-au compromis aproape jumătate din recoltă. Fermierul spune că-i pare rău că nu şi-a asigurat livada.

"Și suma inițială e prea multă, însuși, pachetul de documente e foarte anevoios și mulți fermieri nu procedă această procedură. Totuși, trebuie să persiste tendința de a asigura culturile", a declarat fermierul din raionul Râșcani, Andrei Tcaci. 

"Dacă vorbim de riscurile de îngheţ, contractele trebuie să fie încheiate până la 1 ianuarie. Iar concret pe situaţia care s-a întâmplat acum, ele aveau să fie acoperi riscurile de îngheţ", a declarat expertul în asigurări, Teodor Ungureanu. 

Iar lui Simion Tertiuc din satul Sadova, Călăraşi, zăpada i-a distrus cele două sere în care cultiva căpşuni. Una a fost deteriorată în proporţie de peste 50 la sută, însă fermierul speră să primească despăgubiri, deoarece construcţia este asigurată.

"S-a deteriorat jumătate de seră. Cred că mai bine de jumătate de seră a căzut peste plante. A fost asigurarea, ne-a scris, ne-a informat şi a rămas ca fiecare piesă care e deteriorată să o dăm înapoi la schimb", a spus femierul Simion Tertiuc. 

Specialiştii în asigurări spun că, în cele mai multe cazuri, pagubele din agricultură nu pot fi constatate imediat.

"Pierderea nu trebuie să fie mai puţin de 20 la sută. Dacă se confirmă evenimentul asigurat, riscul s-a produs, se constată dauna şi timp de treizeci de zile maximum conform contractului, agricultorul primeşte despăgubiri", a declarat expertul în asigurări, Teodor Ungureanu. 

Anul trecut, Ministerul Agriculturii a propus un proiect care prevede ca asigurarea împotriva calamităților naturale să fie obligatorie. Fermierii ar putea fi constrânși să-și asigure terenurile, aşa cum toţi cetăţenii sunt obligați să-și cumpere polița de asigurare medicală.

În prezent, statul compensează fermierilor 50 la sută din costurile pentru asigurări.

"Cei care-și asigură bunurile, culturile, roada prognozată, beneficiază de de un suport din partea statului în proporţie de 50 la sută din valoarea primei de asigurare calculate de compania de asigurări", a spus şeful Direcţiei Dezvoltare Rurală Statistică Agricolă şi Marketing, Marin Mortean. 

Anul trecut nu a fost asigurată nicio livadă sau viță de vie. Fermierii au asigurat mai mult plantațiile de sfeclă de zahăr, soia și rapiță.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu