Fermieri supăraţi pe stat. Au investit bani şi sperau să obţină subvenţii, dar s-au pomenit cu reguli noi

Embed:

Statul le încurcă iţele agricultorilor care vor să planteze livezi tradiţionale de meri. În acest an, vor fi subvenţionaţi doar cei care care vor sădi livezi "intensive", cu puieţi pitici şi cu sisteme de irigare şi de protecţie. Acest lucru a provocat nemulţumirea fermierilor, care au investit bani în livezi obişnuite şi sperau să obţină subvenţii.

Regulamentul de subvenţionare pentru 2013 a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii februarie. Astfel, în acest an, statul nu va mai oferi sprijin financiar pentru înfiinţarea livezilor cu mai puţin de 1.250 de pomi pe un hectar.

Ghenadie Ceban a decis să planteze o livadă de mere şi deja a cheltuit 70 de mii de lei. Ţăranul spune că ar fi investit mai puţin, dacă ar fi ştiut că nu vor fi acordate subvenţii.

"Am cumpărat pomii, am înregistrat o gospodărie ţărănească, am deschis cont în bancă, am făcut analiza solului. Am făcut un proiect care ne-a costat opt mii de lei şi am sperat la acest ajutor din partea statului", a relatat Ghenadie Ceban.

La rândul lor, unii proprietari de pepiniere spun că suportă pierderi foarte mari. Valeriu Gojan din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, afirmă că cei care au comandat puieţi de meri înalţi nu mai vor să-i procure, fiindcă nu îndeplinesc condiţiile de subvenţionare.

"Două milioane şi ceva pierderi, sunt destul de mari. Măcar trebuia să ne preîntâmpine cu un an, doi înainte şi apoi să schimbe legea", a spus Valeriu Gojan.

Reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură spun că statul promovează livezile productive. "Au sisteme de irigare, sisteme de protecţie împotriva riscurilor şi care vor crea acele condiţii de competitivitate în vederea desfacerii producţiei pe pieţele externe", a precizat directorul-adjunct al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc.

Potrivit datelor oficiale, în ţară sunt peste 78 de mii de hectare de livezi de meri. Doar 15 la sută sunt dotate cu sistem antigrindină şi sistem de irigare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu