Ferma fericirii din Moldova. Peste 1500 de porci sunt crescuți relaxați, cu muzică și mâncare bună

Embed:
Cei mai fericiţi porci din Moldova trăiesc la o fermă din regiunea transnistreană. Aceştia joacă fotbal, ascultă muzică şi, evident, mănâncă foarte bine. Fermierul spune că astfel animalele se îngraşă mai repede, în timp ce porcii stresaţi nu fac decât să golească hambarele.

Vitali Radulov din Speia, regiunea transnistreană, avea acum 4 ani 120 de capete. Acum creşte la fermă 1500 de porci. Bărbatul recunoaşte că nu ar fi reuşit să pună afacerea pe picioare fără sprijinul Uniunii Europene. El a obţinut un grant de 10 mii de euro printr-un proiect implementat de PNUD Moldova. Cu banii respectivi a cumpărat porci din Olanda.

"Dacă îi sperii des, ei încep să slăbească. De aceea trebuie să fie linişte, le mai punem şi muzică uneori. După comportamentul porcilor ne putem da seama ce le lipseşte", a spus Vitali Radulov, proprietarul fermei.

Întrucât porcii lui Vitali Radulov cresc într-o lună ca alţii în 2 luni, viaţa lor este scurtă. Animalele sunt sacrificate la o sută de zile de la naştere. Până atunci, însă, porcii au parte de toată atenţia.

"Este important să le distragem atenţia cu ceva. Dacă aducem un purcel nou, atunci ei încep să îl muşte. Dar aşa, animalele aleargă până obosesc şi apoi se culcă."

Hrana este preparată din ingrediente naturale: amestecuri de grâu, orz şi făină de soia bogată în proteine.

"Primul lucru pe care îl facem dimineaţa, conectăm apa, verificăm dozatoarele, ca să fie mereu mâncare în ele. Cu regularitate le verificăm."

Până acum, în cadrul programului „Măsuri de promovare a încrederii” implementat de PNUD, Uniunea Europeană a oferit finanţare pentru 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. Datorită lansării acestor afaceri, peste 350 de oameni şi-au găsit un loc de muncă.

Lasă un comentariu