Fericire la stânele din ţară. A început perioada când se nasc mieii

Embed:

Oierii din ţară trăiesc cele mai fericite momente întrucât a început perioada când se nasc mieii. Primii din acest an au venit pe lume la stâna lui Anatol Ciobanu din localitatea Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul. Doar pe parcursul acestei săptămâni, aici s-au născut opt pui.

Fermierul spune că până la 1 martie se aşteaptă să aibă în jur de 120 de miei, pe care îi va scoate în vânzare înainte de Paște. 

- Câți miei deja aveți?
- Patru, opt. Abia au început, au cinci zile de când au început să se nască. Ele acum dacă au început în timp de două săptămâni jumătate din ele nasc. Pe urmă se opresc o săptămână două şi iar încă un val şi terminăm, a spus fermierul, Anatolie Ciobanu.

Pe lângă cele 150 de oi Anatolie Ciobanu mai are şi 150 de capre, aşa că prin februarie va avea şi iezi.

"Anotimpul a fost cald tot anul, prea tare cald şi de aceea ele mai târziu... Cât e timpul cald afară cu atât mai târziu şi animalele fată. Depinde de animal când vrea el. Nu cum vrem noi natura ne conduce pe toţi", a menţionat fermierul, Anatolie Ciobanu.

Fermierul spune că nu duce lipsă de clienţi, iar de Paşte, mieii lui vor fi numai buni pentru masa de sărbătoare.

- Când veți ieși pe piață de Paști miei veți avea?
- De 10 - 12 kilograme, opt kilograme mai mic nu, pentru că la noi nu se mănâncă la anu îi tăiem. Am clienți numai să fie miei la vânzare. Clienți am şi la miei şi la brânză, a afirmat fermierul, Anatolie Ciobanu.

În mare parte, micile vietăţi sunt sacrificate şi le aduc un venit bun oierilor.

"Acum avem grijă iaca merge fătatul şi trebuie să avem grijă de ele. Că dacă o să le laşi aşa … Le mai scoatem la păscut. Dacă timpul e bun le ducem dimineaţa, seara le mai ducem le mai plimbăm. E mai bine pentru ele când umblă oleacă".

"Eu le pregătesc grăunţe, fân, tot ce trebuie. Până să vină oile la stână eu le pregătesc acolo totul".

Un kilogram de carne de miel este vândut cu 70 de lei.

loading...

Lasă un comentariu