Fenomenul MONDIAL care omoară anual mai multe femei decât accidentele rutiere şi malaria luate împreună

Embed:

Inegalităţile economice şi cele de putere dintre sexe, obiceiurile, tradiţiile, valorile religioase, instabilitatea politică, dar şi existenţa unui conflict armat. Acestea sunt principalele cauze ale violenţei împotriva femeilor, care este un fenomen prezent la nivel mondial.

Acesta variază în funcţie de contextul social, economic, cultural şi politic al unei societăţi. Organizaţiile internaţionale avertizează că violenţa are consecinţe grave asupra sănătăţii fizice şi psihice a victimelor, precum şi asupra dezvoltării sociale în general.

Potrivit ONU, termenul de "violenţă împotriva femeilor" se referă la orice act de violenţă de gen care provoacă sau poate provoca femeilor vătămări sau suferinţe de natură fizică, sexuală sau psihologică, inclusiv ameninţări cu privire la asemenea acte, acţiuni coercitive sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă acestea au loc în viaţa publică sau în cea privată.

Potrivit Organizaţie Mondiale a Sănătăţii, între 15 şi 71% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost bătute, forţate să facă sex sau abuzate pe perioada vieţii de partenerii lor.

Datele au fost obţinute în urma unei cercetări bazate pe 50 de sondaje din întreaga lume. Totodată, procentul femeilor din ţările în curs de dezvoltare, care sunt victime ale violenţei în timpul sarcinii variază între 4% şi 20%.

Mai îngrijorător este faptul că o cincime din femei declară că au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai arată că cel puţin 130 de milioane de femei, în special în Africa, au fost supuse mutilării genitale, iar alte 3 milioane sunt expuse în fiecare an riscului de a fi victimele acestei practici degradante şi periculoase.

Violenţa împotiva femeilor include şi crimele "pentru onoare" care iau viaţa a mii de femei în fiecare an, în special în vestul Asiei, nordul Africii şi în unele părţi din sudul Asiei. 

Anterior, estimările Băncii Mondiale indicau că violenţa împotriva femeii omoară anual mai multe femei decât accidentele rutiere şi malaria luate împreună.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu