Fenomenul bizar care se întâmplă în oceane. Cercetătorii l-au trecut cu vederea

Există un fenomen bizar în oceane legat de dinamica fluidelor, pe care oamenii de știință l-au trecut cu vederea timp de zeci de ani. Asta pentru că nu au reușit să demonstreze până acum că acesta există cu adevărat.

Este vorba despre vârtejurile eddy, pe care cercetătorii le explică astfel: „învârtirea unui fluid și a curentului inversat, creat atunci când fluidul se află într-un regim turbulent de curgere. Drept urmare, fluidul în mișcare creează un spațiu fără fluid, care curge în aval. Acestea se întind până la sute de kilometri și sunt evenimente relativ comune".

Fenomenul bizar din ocean - vârtejul eddy

Cercetătorii au reușit să vadă, în premieră, cum se produce un vârtej eddy. Astfel, au observat că aceste vortexuri uriașe, care se învârteau în tandem au două vârfuri conectate în spirală, dar care se învât în direcții opuse.

„Vârtejurile oceanului se îndreaptă întotdeauna spre vest, dar prin asociere se pot deplasa spre est și pot călători de zece ori mai repede, astfel încât transportă apă în direcții neobișnuite de-a lungul oceanului", explică oceanografului Chris Hughes de la Universitatea din Liverpoool. „Ceea ce am descoperit a fost o pereche de eddy, care se învârteau în direcții opuse și se legau unul de celălalt, astfel încât să călătorească împreună peste Marea Tasmaniei. Le-ar lua cam șase luni să o facă", spune Hughes.

Aceste perechi de vârtejuri sunt numite modoni și în timp ce oamenii de știință au prezis de zeci de ani că s-ar putea forma în ocean, nimeni nu a văzut vreodată unul.

Însă, cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliții din jurul oceanelor din Australia, oceanografului Chris Hughes, a reușit să observe acest fenomen bizar. „Am observat o mică trăsătură în Marea Tasmanului (între Australia și Noua Zeelandă), care se comporta foarte ciudat în comparație cu restul evenimentelor din alte părți", a spus el, scrie realitatea.net

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu