FENOMEN NEOBIŞNUIT în plină iarnă. În curtea unei familii din Grătieşti s-au copt căpşunile (FOTO)

Embed:
Au început să se coacă căpşunile în plină iarnă, nu în seră, ci în grădină. În curtea unei familii din satul Grătieşti, municipiul Chişinău, fructele aromate prind deja culoare. Fenomenul este unul neobişnuit, aşa că la primăvară plantele ar putea să dea mai puţină roadă.

Cea care le-a observat a fost fina de cununie a familiei Cocieru, când se plimba prin grădină.
Nadejda Crâşmaru a fotografiat căpşunile şi a postat pozele pe o reţea de socializare. În doar câteva minute, fotografiile au devenit virale pe internet. Femeia spune că niciodată nu a văzut căpşuni aproape coapte în grădină la mijlocul lunii ianuarie.

"Acum ne-am mirat că în mijlocul iernii sunt căpşunele. Noi din luna martie mâncăm căpşuni la nanaşi. Cred că dacă a dat îngheţul, nu mai cred să se coacă, cred că o să rămână aşa cum sunt ele", a spus Nadejda Crîşmaru, locuitoare oraşului Chişinău.

Corina Cocieru, mezina casei, spune că de regulă, fructele sunt folosite la prepararea magiunului, compotului, dar şi la prăjituri. Tânăra speră să guste din primele căpşuni prin luna martie.

"Este prima oară când văd căpşunele care se coc iarna. Dacă au început deja să crească, cred că deja o să fie degrabă căpşuni coapte. Nu ştiu de unde a luat sortul", a menţionat Corina Cocieru mezina casei.

Soiul de căpşuni este unul obişnuit şi se coc odată cu primele raze ale soarelui, dacă sunt corect îngrijite.

Specialiştii spun că odată ce plantele au dat deja în floare, scăderea bruscă a temperaturii ar putea micşora ulterior roada.

"Fenomenul asta de înflorire a căpşunii în luna ianuarie este unul anormal. Asta ne indică că fenomenul de schimbări climatice despre care noi vorbim, are loc", a declarat Gheorghe Postolache specialist în Geobotanică şi Silvicultură. 

Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, în următoarele zile vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă, iar temperatura aerului noaptea va oscila între minus 12 şi minus 7 grade Celsius. Ziua temperatura aerului va fi între minus 6 şi minus un grad Celsius.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu