FENOMEN ASTRONOMIC RAR: O planetă din Sistemul Solar va putea fi văzută ziua pe cer

Luni va avea loc un fenomen astronomic rar: Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, va trece între Soare și Pământ, fenomen care va fi vizibil în acele părți ale lumii unde va fi zi, îndeosebi în Europa occidentală, scrie agerpres.ro.

Amatorii de astfel de evenimente vor putea urmări timp de câteva ore traseul lui Mercur, care va apărea ca un mic disc negru în deplasare spre astru. Spectacolul va putea fi observat totuși doar cu ajutorul instrumentelor astronomice. Deci ochelarii speciali pentru eclipsele solare nu vor fi utili fiindcă planeta este prea mică

Fenomenul va începe la 15.12 (ora Moldovei) și va lua sfârșit la 22:42.

Din punct de vedere vizual, "Mercur va da impresia că ronțăie o margine a Soarelui, apoi va traversa încet, ieșind în cealaltă parte", arată Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris. Fenomenul, care va dura șapte ore și jumătate, este "rar fiindcă intervine doar în condițiile unei alinieri aproape perfecte între Soare, Mercur și Pământ", adaugă el.

Destul de puțin explorată, misterioasa planetă Mercur este cea mai apropiată de Soare, aflându-se la o distanță medie de 58 de milioane de kilometri de astru.

Mica planetă are un diametru de numai 4.780 de kilometri și face înconjurul Soarelui în 88 de zile, trecând o dată la 116 zile între Pământ și steaua sistemului nostru. Însă, datorită înclinării orbitei sale în jurul astrului față de orbita Pământului, Mercur pare a se afla în majoritatea timpului deasupra sau sub Soare.

Din acest motiv, trecerile lui Mercur prin fața Soarelui sunt rare, 13 sau 14 într-un secol. Ultima a avut loc în urmă cu zece ani, iar următoarele vor fi în noiembrie 2019, noiembrie 2032 și mai 2049.

Pe aceeaşi temă