Femeile pun monopol pe Educaţie. Cum îi afectează fenomenul pe studenţi şi ce părere au aceştia

Embed:

Aproape 80 la sută dintre cadrele didactice din Moldova sunt femei. Datele Ministerului Educaţiei arată că aceeaşi rată se atestă şi în rândul studenţilor înmatriculaţi, anul trecut, la facultăţile cu profil pedagogic.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că fenomenul afectează personalitatea elevilor, care pot avea dificultăţi de interacţiune atât pe plan profesional, cât şi personal.

"Băieţii cresc fără modele masculine, la care s-ar raporta în devenirea lor ulterioară de soţi de taţi şi în integrarea lor profesională. Fetele nu am modelul masculin pe care l-ar proiecta în alegerea viitorului soţ", a explicat viceministrul Educaţiei Loretta Handrabura.

În acelaşi timp, sociologii atenţionează că o asemenea educaţie îi face pe băieţi mai sensibili.

"Bărbaţii cedează mai uşor în faţa problemelor sociale, fie că sunt legate de sărăcie sau altceva. Respectiv, sărăcia determină, ulterior, şi un consum mai mare de alcool din partea acestora, dar şi din cauza dificultăţilor care sunt şi pe care le propune societatea", a punctat sociologul Diana Cheianu.

Studenţii recunosc faptul că şi-ar dori mai mulţi profesori bărbaţi, dar spun că nu-i deranjează dominaţia femeilor în învăţământ. Iată ce au declarat ei:

"Un bărbat profesor ideal ar trebui să fie înţelegător, în primul rând, serios, educat."

"În primul rând inteligent, puţin sever şi desigur, la patru ace, elegant, educat."

"Nu m-aş supăra dacă ar fi mai mulţi bărbaţi. Cum trebuie să fie el? Modest, înţelegător, bine educat, să cunoască bine materia pe care o predă."

Autorităţile vor să încurajeze înmatricularea băieţilor la specialităţi tradiţional dominate de fete şi invers. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, 81,3 la sută dintre studenţii înmatriculaţi la specialităţile din domeniul Educaţiei au fost fete. De cealaltă parte, la Transporturi, băieţii au dominat cu o rată de aproape 95 la sută. La fel, o cotă mare de înmatriculare a tinerilor a fost atestată la Inginerie şi Informatică, Educaţie fizică şi sport, Arhitectură şi Construcţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu