Femeile însărcinate, blocate în satele din nordul ţării. Cum fac faţă situaţiei medicii

Embed:

Niciunul din cele 26 de puncte medicale din nordul ţării nu poate deservi populaţia, pentru că accesul spre sate este blocat de nămeţi. În cea mai gravă situaţie se află femeile însărcinate, care nu pot fi transportate la spitalele din raioane. Informaţiile au fost prezentate de Irina Blându, directorul Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă “Nord”. Viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim, recunoaşte că drumurile locale din regiunea de nord rămân, deocamdată, blocate aproape în totalitate, însă dă asigurări că până diseară se va purcede la deszăpezirea acestora.

Potrivit directorului Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă “Nord”, oamenii solicită Urgenţa doar în cele mai grave cazuri, astfel încât nu se atestă o creştere a numărului de solicitări. În aceste zile, pacienţii din sate sunt în totalitate sub supravegherea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali. Mai dificil le este, însă, femeilor însărcinate.

“Nu putem vorbi despre o mărire a numărului de solicitări, dar suntem recunoscători populaţiei că solicită Urgenţa doar în cazurile cele mai grave. Cea mai complicată este situaţia pentru femeile însărcinate, care necesită a fi transportate la spital. Acest lucru îl facem cu ajutorul autorităţilor publice locale. La moment, avem un caz ieşit din comun, o fetiţă de 15 ani din satul Trinca, la a 40-a săptămână de sarcină, care nu poate fi adusă la spital, dar ea este acum în grija medicului de familie şi a două surori medicale. Avem 26 de puncte de asistenţă medicală urgentă, dar niciunul nu are acces în raioane, se lucrează pe drumurile centrale, dar spre sate drumurile sunt blocate. Medicina primară lucrează mult, toţi asistenţii medicali din sate muncesc 24 din 24 de ore, toate cazurile pe care nu le putem lua noi le readresăm asistenţilor medicali”, a comunicat Irina Blându.

Medicii le recomandă persoanelor care pornesc la drum să fie îmbrăcate în haine groase şi să ia cu sine un termos cu ceai cald.

Totodată, viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim, recunoaşte că starea drumurilor este încă una critică, dar spune că se lucrează zi şi noapte pentru a readuce situaţia la normal.

„Au fost deblocate azi noapte drumurile de la Rezina, Orhei, sperăm ca, pe parcursul zilei, drumurile principale să fie deblocate, să ajungem şi la cele dinspre sate. Trasee practic inaccesibile sunt în raioanele de nord, toate satele, începând cu Teleneşti, oamenii ar trebui să mai stea acasă. La Edineţ se lărgeşte traseul. Mai complicat este în raionul Glodeni, unde am concentrat mai multă tehnică. La toţi cei care aşteaptă ajutoare medicale tehnica medicală ajunge. Avem informaţii de la Donduşeni, despre o doamnă însărcinată, avem din Edineţ o persoană transportată în raionul Râşcani, pentru o intervenţie chirurgicală. Echipele de salvare au mers la absolut toţi cei care s-au adresat”, a menţionat Boris Gherasim.

Viceministrul Transporturilor promite că dacă nu va viscoli, până spre seară drumarii vor începe deszăpezirea drumurilor locale. “Dacă nu va ninge, nu va viscoli, vom finaliza cu traseele naţionale totalmente şi vom trece la celelalte. Drumarii lucrează într-un regim foarte dur, au doar 4 sau 5 ore pentru odihnă, li se aduce mâncare, dar ninsoarea şi viscolul au contenit doar ieri”, a precizat acesta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu