Femeile au marcat "BABIN DENI": Ziua în care bărbaţii le-au dat bani, altfel erau stropiţi cu smoală

Embed:

Muzică și voie bună în satul Tvardița, raionul Taraclia. Femeile din localitate au marcat Ziua moașelor, numită în popor Babin deni.

Potrivit tradiției, în această zi, femeile merg în vizită la moaşele din sat. Ele aduc un ulcior cu apă şi un propop, iar moaşele se spală pe mâini pentru ca micuții să fie sănătoși. 

Tatiana Barbova este ginecolog - obstetrician în Tvardiţa de mai bine de 45 de ani, de aceea, Ziua moaşelor este specială pentru ea.

''Această sărbătoare este sfântă pentru mine. Lucrez deja de 45 de ani. Nașterea este un proces extraordinar de frumos. Este ceva de la Dumnezeu'', spune Tatiana.

Femeile poartă în această zi costume naționale bulgare. Cele mai în vârstă își pun pe cap o broboadă, iar fetele - o floare la ureche.

Tradiția mai spune că, în această zi, bărbații nu au voie să iasă din case. Iar dacă sunt surprinși pe drum, ei trebuie să le dea bani moașelor.

''În această zi se distrează doar femeile, bărbații stau acasă și au grijă de copii. Este un fel de răscumpărare. Dacă nu le dai nimic, ele te murdăresc cu smoală sau te dezbracă. Au fost aşa cazuri. Cum să-i explici soției că ai venit fără geacă?'', povesteşte un bărbat.

Tradițiile sunt transmise din generație în generație.

Ziua moașelor îşi are originea în Bulgaria şi este sărbătorită în fiecare an în data de 21 ianuarie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu