FEMEIE-SUDOR, DASCĂL LA ŞCOALĂ. Eugenia Bublicenco predă discipline tehnice la Şcoala Profesională numărul 3

Embed:

Eugenia Bublicenco se poate mândri cu o profesie mai puţin obişnuită pentru o doamnă.

La 58 de ani, femeia lucrează de aproape 4 decenii ca electrogazosudor, la şcoala profesională numărul 3 din Chişinău.

Ea spune că mereu a ştiut că va îmbrăţişa această meserie şi nici nu-şi imaginează să facă altceva.

"Vă rog. Nu vă grăbiţi să vă mişcaţi înainte, dar puneţi cusătura foarte uniform".

De 37 de ani, Eugenia Bublicenco predă disciplinele tehnice elevilor de la Şcoala Profesională numărul trei, din Capitală. În acest timp a fost maistru instructor la grupele de electrogazosudori, lăcătuşi, instalatori şi tehnică sanitară.

"La lecţiile practice elevii noştri învaţă diferite abilităţi de a prelucra metalele, de a suda metalele, de a îmbina şi chiar şi mase plastice, de a le prelucra în diferite moduri, începând de la trasare tăiere, îndoire ...burghiere", a spus electrogazosudorul Eugenia Bublicenco.

Împreună cu elevii şcolii, Eugenia Bublicenco a realizat zeci de lucrări decorative din fier atât pentru şcoală, cât şi comenzi din exterior.

"Suporturi de flori, chiar şi bucheţele de flori metalice. Făceam în primul rând pentru şcoală, cămin, atelier, iar apoi pentru cei care comandau", a spus electrogazosudorul Eugenia Bublicenco.

"Cel mai mult îmi place la teorie şi la practică. Doamna profesoară este bună, înţeleaptă, ne lămureşte tot pe înţelese", a spus studentul Dumitru Rusu.

"Dacă nu înţelegem din prima, ea ne mai explică odată. Ne face aşa ca să ştim, să ne fie mai uşor", a spus studentul Vadim Catarău. 

Eugenia spune că dacă ar fi să mai aleagă o dată, tot electrosudor s-ar face.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu