Federica Mogherini: Parteneriatul Estic a permis aprofundarea integrării economice şi intensificarea cooperării politice

Parteneriatul Estic a permis aprofundarea integrării economice şi intensificarea cooperării politice. Este concluzia Înaltului reprezentant european pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, după reuniunea la nivel ministerial de zilele trecute, organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de la crearea proiectului.     

Federica Mogherini a subliniat că datorită acestuia, au fost înregistrate progrese în domeniul comercial, economic, în ceea ce priveşte drepturile omului, a rolului societăţii civile sau liberalizării regimului de vize

La reuniunea privind aniversarea celor 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic a participat şi premierul Pavel Filip. În timpul discursului său, oficialul de la Chişinău a declarat că ţările-membre ar trebui să facă un pas înainte, astfel încât în următorii 5-10 ani să treacă de la cooperare la coeziune.

Iar pentru ca Parteneriatul Estic să fie mai atractiv în viitor, trebuie întreprinse acţiuni menite să le asigure mai multe beneficii cetăţenilor.

De asemenea, a menţionat că de la semnarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb cu UE, în ultimii cinci ani, cota exporturilor ţării noastre în Europa a crescut cu două treimi. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu