"Federaţia Rusă stă în spatele tentativei de dezbinare a Coaliţiei de guvernare"

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că forţe din Federaţia rusă ar sta în spatele încercării de destrămare a Coaliţiei Pro-Europene:"Este un scenariu prin care Rusia încearcă să desfiinţeze Alianţa de la guvernare. Este posibil că şi anumiţi oligarhi ar încerca să-şi facă jocul lor". Potrivit acestuia, diplomaţi ruşi pe care nu i-a nominalizat au reuşit să perturbeze semnarea Acordului de Asociere cu UE de către Ucraina, şi s-ar înerca acelaşi lucru şi în Republica Moldova. 

Interviavat în direct la Publika TV, Oazu Nantoi nu exclude însă că ar putea fi vorba şi despre "ceva mercantil, poate cineva doreşte să-şi ridice ratingul înainte de alegeri. Depinde de doi factori împotriva cui şi pentru care sumă". Analistul opinează că actuala coaliţie trebuie să rămână viabilă până în toamnă pentru a semna Acordurile de Asociere şi Liber Schimb şi a le ratifica.

Şi juristul constituţionalist Vitali Catană opinează că "situaţia este legată de ceea ce noi numim "progamul de semnare a Acordurilor cu UE" şi de recenta aprobare a deciziei de ridicare a vizelor în cadrul unui comitet al Parlamentului European".

"Se fac eforturi orchestrate pentru a perturba semnarea Acordurilor şi se încearcă un atac asupra coaliţiei de guvernare, care a fost până acum solidară şi determinată să semneze Acordurile", a spus analistul. El consideră că serviciile secrete ruse ar sta în spatele tentativei şi a exemplificat că inamici politici ca Voronin, Dodon şi Formuzal şi-au unit eforturile şi găsesc limbă comună.

În acelaşi timp analistul politc Andrei Andrievski presupune că în spatele acţiunii ar sta oameni care doresc să facă jocul lor, nu se află în Parlament, dar doresc să-şi promoveze afacerile. Nu trebuie exclus că în spate ar sta România

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu