"Federaţia Rusă poate iniţia o intervenţie militară în Ucraina pentru a-l evacua pe Ianukovici"

Embed:

Noua putere din Ucraina este îngrijorată de o posibilă intervenţie militară a Rusiei. Avertizarea a fost emisă de către liderul partidului naţionalist "Svoboda", Oleg Tiagnibok, pe fondul vizitei la Kiev a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

"Credem că Federaţia Rusă, care a început să reacţioneze agresiv la situaţia din Ucraina, poate iniţia o intervenţie militară în ţara noastră. Acest lucru poate avea loc, probabil, pentru a-l evacua pe fostul preşedinte Ianukovici", a precizat liderul Partidului "Svoboda", Oleg Tiagnibok.

Tiagnibok a subliniat că deţine informaţii precum că la Sevastopol au ajuns nave militare ruseşti, cu 200 de puşcaşi marini la bord. Agenţia de ştiri Interfax scrie însă, citând poliţiştii ucraneni de frontieră, că nu au fost observate trupe ruseşti apropiindu-se de graniţă.

Separatismul este o altă ameninţare serioasă în Ucraina. Avertismentul a fost făcut de preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, după ce ieri Consiliul municipal din Sevastopol a cedat puterea unui cetăţean rus. În semn de protest faţă de evoluţiile din acest oraş, zeci de activişti de pe Euromaidan s-au adunat în faţa Radei de la Kiev.

"În Sevastopol a fost ales astăzi un primar cu paşaport rusesc. Acest lucru depăşeşte orice limită. Ei îşi impun propriile reguli în Sevastopol. Cum poate să se întâmple aşa ceva", a spus un bărbat.

Deocamdată, nu se ştie dacă forţele de securitate îl vor sprijini pe noul primar al Sevastopolului, însă poliţia a declarat că refuză să execute ordinele Kievului, pe care le califică drept criminale. Iar pe sediul administraţiei locale, drapelul Ucrainei a fost înlocuit cu tricolorul Rusiei.

""Cu permisiunea dumneavoastră, este nevoie de a organiza imediat o reuniune a Consiliului de Securitate. Asta, deoarece în unele regiuni din Ucraina există un risc sporit al mişcărilor separatiste, iar această problemă trebuie abordată imediat", a menţionat preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.

Anterior, Moscova şi-a rechemat ambasadorul de la Kiev pentru consultări şi a acuzat opoziţia că nu a respectat acordul semnat cu preşedintele demis Victor Ianukovici şi a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu