FARMACIA PĂDURII. Tone de plante medicinale sunt recoltate anual

Embed:

Pădurile Moldovei sunt o adevărată farmacie naturistă. Silvicultorii culeg anual din ariile forestiere din ţară, tone de plante medicinale, care sunt exportate. Cumpărătorii sunt companiile farmaceutice şi cosmetice din străinătate.

Sezonul culesului plantelor medicinale a început în raionul Şoldăneşti la sfârşitul lunii mai.

"Aproximativ culegem câte 50 de kilograme pe zi de floare de soc. Ea e o plantă medicinală. Şi pentru tusă, pentru mai multe boli."

"În prezent colectăm floarea de soc. Floarea de soc deja se termină, a mai rămas undeva 10 procente a rămas. Urmează sezonul florii de tei, pojarniţa sau sunătoarea, codiţa şoarecelui", a spus VALERIU MIRONOV, reprezentant al Întreprinderii Silvice din Şoldăneşti. 

"Ne axăm mai mult pe 3-4 specii care sunt mai bine plătite, la momentul actual, acesta este coada calului, coada şoarecelui, teiul şi floarea de soc", a spus ANATOLIE COJOCARI, directorul "Întreprinderii Silvice" Şoldăneşti.

Anul trecut, instituţiile subordonate Moldsilva au colectat 59 de tone de plante medicinale. În acest an, pădurarii îşi propun să majoreze cantitatea cu o treime. Plantele culese din pădurile din Moldova sunt exportate în Ucraina, Belarus, Germania şi Polonia.

Majoritatea sunt folosite la prepararea pastilelor, cremelor şi altor produse. Veniturile Moldsilva din vânzarea plantelor medicinale şi a fructelor de pădure au fost anul trecut de şapte milioane de lei.

Pe aceeaşi temă