FĂRĂ TAXE ÎN BISERICĂ! Într-un lăcaș sfânt din Găgăuzia au fost anulate tarifele pentru serviciile divine

Embed:

Plătesc la biserică cât îi lasă inima. La biserica Sfântul Mihail din satul Av-dar-ma, Găgăuzia, au fost anulate tarifele pentru serviciile divine precum botezul, cununia, înmormântarea și altele. Nici lumânările nu au un preţ stabilit. În schimb, există o cutie pentru donații unde enoriaşii pot depune bani pentru susţinerea financiară a bisericii. Proiectul pilot a fost implementat la începutul acestui an de preotul din localitate.

Enoriaşii apreciază iniţiativa preotului şi sunt de părere că în acest fel, oamenii vor veni mai des la biserică.

"Oamenilor le-a plăcut ideea. Ei vin, aprind lumânări şi donează care şi cât poate. Eu mă simt liberă. Însă oricum donez câte ceva pentru că nu pot lua lucrurile gratuit din biserică."

"Noi suntem la pensie şi cât avem atâta plătim. Preotul ne spune să venim cu toţi la biserică, când avem timp liber deoarece lăcaşul lucrează până seara."

"Am fost în Turcia şi acolo tot e fără taxe. E normal aşa, fiecare plăteşte cât poate. Oamenii se simt mai liber aşa."

Preotul Constantin slujeşte la biserica din localitate de aproape 20 de ani. El spune că a vrut să aducă biserica mai aproape de oamenii. Anterior, o lumânare costa între unu şi trei lei, listele de sănătate, 5 lei, iar taxele pentru botez şi cununie începeau de la 250 de lei.

"Oamenii oricum lasă bani. Ei se bucură că nu sunt aceste taxe. Oamenii donează după posiblitate, Dumnezeu vede. Nu putem spune că în biserică totul trebuie să fie gratis, deoarece lăcaşul este întreţinut din donaţiile enoriaşilor", a declarat Constantin Cambur, parohul bisericii Sfântul Mihail din satul Avdarma.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei afirmă că astfel de iniţiative sunt binevenite.

"Acest lucru este realizat la discreţia fiecărui consiliu parohial. În fiecare parohie aparte ei fixează politica privind vânzarea sau donarea obiectelor bisericeşti. Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove salută acest lucru atâta timp cât este acceptat de enoriaşii şi consiliile parohiale", a menționat Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

În 2017 şi preotul din satul Mihuleni, raionul Șoldănești, a anulat toate taxele din biserică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu