Fara slujbe la începutul școlii. O petiție cere separarea religiei de educație

Fără preoţi la careurile solemne organizate la început de an şcolar. Un grup de iniţiativă a depus o petiţie, semnată de 30 de persoane, la Ministerul Educaţiei și Culturii prin care cer să fie interzise slujbele în şcoli în data de 1 septembrie.

Acestea, potrivit lor, sunt contrare Legii Supreme. 

Părinţii însă sunt împotrivă şi spun că binecuvântarea primită la început de an îi face pe copii mai cuminţi. Şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei cred că se vrea, de fapt, distrugerea unei tradiţii frumoase. 

Activiştii solicită separarea religiei de educaţie, lucru prevăzut şi de Constituție, care prevede că învăţământul de stat este laic. Acelaşi lucru este stipulat şi de Codul Educaţiei.

"Se încalcă principiul libertăţii de gândire religioase întrucât, pe de o parte libertatea de gândire religioasă este o chestie opţională. Pe de altă parte, prezenţa la careurile astea de 1 septembrie este obligatorie", a spus  sociologul, Vitalie Sprînceană.

Semnatarii petiției sunt de părere că și capelele deschise în incinta instituţiilor de învăţământ ar trebui să-şi sisteze activitatea. Potrivit lui, cel mai potrivit loc pentru desfăşurarea slujbelor religioase sunt bisericile.

De cealaltă parte, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei consideră că este vorba de o discriminare a majorităţii, deoarece rezultatele ultimului recensământ arată că 97 la sută dintre cetăţeni se declară creştin-ortodocşi.

"Biserica întotdeauna a fost prezentă în şcoală şi nu se întâmplă nimic altceva decât se binecuvântează şi se sfinţeşte un nou an de învăţământ. Se rostesc rugăciuni pentru a invoca prezenţa Duhului Sfânt şi ajutorul lui Dumnezeu, ca să lumineze minţile celor care urmează a păşi într-un nou an de învăţământ", a afirmat secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Şi preoţii critică iniţiativa activiştilor şi spun că participă la careuri la invitaţia profesorilor şi a directorilor de şcoli.

"La începutul anului şcolar preotul, neapărat împreună cu dascălii, directorul şcolii, mai bine zis, ne adunăm cu toţii şi facem un tendem ca bunul Dumnezeu să îi rânduiască pe toţi elevii şi profesorii să fie mai aproape de Dumnezeu", a spus preotul satului Negreşti, raionul Străşeni, Petru Mîțu.

Nici oamenii nu sunt împotriva unei astfel de practici, care, în opinia lor, îi face pe elevi mai ascultători, iar pe profesori - mai indulgenţi.

"Am mers chiar anul trecut, la începutul anului şcolar, cu fetiţa mea şi am fost surprinsă de cuvintele părintelui care a dat binecuvântare pentru un an şcolar. Şi a fost binevenit pentru copilaşi."

"Un nou început de an şcolar ar trebui să fie binecuvântat."

"E normal ca să se ducă să îi binecuvânteze, poate copiii vor fi mai cuminţi. Ce este rău aici? Nu este nimic rău."

Printre semnatarii petiţiei se numără experţi gender, lectori, medici, avocaţi, jurişti, jurnalişti şi mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii LGBT. Printre ei şi Angela Frolov, directoarea organizaţiei "Genderdoc-m".

Reprezentanţii Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării nu au venit, deocamdată, cu un comentariu pe marginea acestui subiect. Oficierea slujbelor la început de an şcolar a devenit o tradiţie, respectată de mai mulţi ani.

Amintim că subiectul va fi dezbătut în această seara la emsiunea Țara lui Dogaru. Puteți urmări live pe Publika.md.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu