Fără mila autorităţilor! 800 de copii din şcolile-internat din ţară nu se vor odihni în străinătate

Embed:

Cei mai mulţi dintre copiii cu nevoii speciale din Moldova nu se vor putea odihni la vară în taberele de odihnă din străinătate. Asta pentru că au nevoie de un însoţitor, iar legislaţia nu prevede acordarea unui bilet de odihnă şi pentru îngrijitor. Vicepremierul Mihai Moldovanu spune că problema ţine de competenţa Ministerului Educaţiei.

Doar 80 de copii cu dizabilităţi din şase şcoli-internat se vor odihni, în acest an, într-o tabără sanatorială în Elveţia. Alţi 800 de copii îşi vor petrece vacanţa în instituţiile de tip internat din Soroca, Făleşti şi Chişinău.

"În fond, nu se schimbă cu nimic condiţiile copiilor. Pentru ei odihna propriu-zisă ar fi dezinstituţionalizarea, măcar pe perioada de vară", a declarat viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng.

Actele normative prevăd acordarea unui bilet de odihnă doar pentru copiii cu dizabilităţi, nu şi pentru însoţitorii lor.

"Da, este o problemă cu însoţitorii, fiindcă aceşti copii au nevoie de însoţitori. La etapa actuală, ei trebuie să-şi achite singuri serviciile", a menţionat secretarul general al primarului Chişinău, Lilian Carp.

"Nu sunt prevăzute resurse la capitolul dat. Şi trebuie o schimbare în actele normative", a precizat şefa Direcţiei Educaţie, Tatiana Tverdohleb.

"În hotărârea Guvernului eu nu văd ca să fie incluşi şi copiii cu dizabilităţi, ca să le fie acordate bilete gratis pentru odihnă. Acestor copii trebuie să le acorde o prioritate că sunt copii cu nevoii speciale. Aici ar trebui să asigure Guvernul", a spus avocat parlamentar  Tamara Plămădeală.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest an, în taberele staţionare se vor odihni 96 de mii de copii, iar în cele cu sejur de zi - 20 de mii de copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu