FĂRĂ IMUNITATE. Cinci judecători ar putea fi CERCETAŢI PENAL

Embed:

Cinci judecători de la Curtea de Apel Chişinău vor fi cercetaţi penal. Consiliul Superior al Magistraturii a dat, astăzi, undă verde Procuraturii Generale pentru acumularea probelor în privinţa magistraţilor bănuiţi pentru o decizie ilegală prin care au modificat intenţionat textul unei hotărâri judecătoreşti

În septembrie anul trecut, o femeie a cerut în instanţă să-l decadă pe soţul său din drepturi părinteşti. În şedinţa de judecată, magistraţii au respins solicitarea femeii. În partea motivantă a deciziei, magistraţii au indicat însă faptul că cerinţa femeii a fost admisă. Tatăl copilului a depistat eroarea şi a anunţat-o pe judecătoarea Marina Anton, responsabilă în acest dosar.

Ca să scape basma curată, magistratul a format un nou complet de judecată, în lipsa şi fără citarea părţilor, şi a corectat greşeala, contrar legii. Drept urmare, membrul CSM, Teodor Cârnaţ a sesizat Centrul Naţional Anticorupţie.

"Nu este un dosar bănos. Ca rezultatul deciziei Curţii de Apel un tată a fost decăzut din drepturile părinteşti şi ca rezultat i s-a afectat dreptul lui de tată asupra acestui copil. În schimb, judecătoria instanţei de fond a respins cererea şi în felul acesta părintele respectiv avea tot dreptul să participe la întreţinerea, educarea acestei copile", a spus membrul CSM, Teo Cârnaț. 

Şedinţa CSM în care s-a discutat despre ilegalităţile comise de judecătorii Marina Anton, Mihai Ciugureanu, Iurie Cotruţă, Nina Traciuc şi Ion Secrieru a fost una aprinsă şi de durată. Magistraţii vizaţi nu au comentat decizia membrilor CSM. Avocatul unuia dintre judecători susţine însă că hotărârea este ilegală.

"Sunt mai multe variante. Una din ele ca hotărârile Consiliului să fie atacate la Curtea Supremă de Justiţie şi alta este de a se apăra în anchetă demarată de Procuratură", a declarat avocatul judecătorului Marina Anton, Nicolae Roșca. 

Expertul în Drept Constituțional, Vitalie Catană a spus că magistrații vinovați vor fi pedepsiți în funcție de gravitatea încălcării: "E devreme să vorbim de autopurificare, acum vorbim de un început, depinde de solidaritatea judecătorească. Pot să vă spun că din păcate, din ce în ce mai multe decizii sunt date după ureche. Lucrurile acestea se întâmplă foarte des".

Dacă judecătorii vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la şapte ani de închisoare sau o amendă. Mai mult, aceştia ar putea fi lipsiţi şi de dreptul de a mai activa în sistemul judecătoresc timp de cinci ani.

Anul trecut peste 40 de judecători au fost demiși de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu