Fără doliu pe 16 mai! Deputaţii PD şi PLDM au respins iniţiativa PL

Embed:

Coaliţia de guvernare nu a reuşit nici astăzi să ajungă la un compromis în ceea ce priveşte declararea zilei de 16 mai, drept zi de doliu. Liberalii au insistat ca această propunere să fie supusă votului, dar, după mai multe replici tăioase şi discuţii, în cadrul unei şedinţe a deputaţilor Alianţei, iniţiativa a fost respinsă.

Liberalii au solicitat preşedintelui Parlamentului ca propunerea să fie examinată în cadrul şedinţei. Marian Lupu nu a dat curs cererii, pe motiv că iniţiativa contravine propriilor convingeri.

"Să introducem pe ordinea de zi proiectul 962, cu privire la ziua de 16 mai - Zi de Doliu", a propus deputatul PL, Valeriu Munteanu.

"Depinde de mine în calitate de preşedinte al Parlamentului, aşa că, stimaţi colegi, cu tot respectul, dar pe motive de convingere, nu voi veni cu această propunere", a menţionat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Supăraţi, liberalii au cerut o pauză pentru a discuta subiectul în cadrul Alianţei. Totul a fost, însă, în zadar, pentru că proiectul a fost respins de colegii din AIE. Neafiliatul Igor Dodon a salutat decizia deputaţilor. Reacţia lui i-a deranjat, însă, pe liberali. Aceştia s-au lansat într-un nou schimb de replici cu Dodon.

"Domnule Dodon, sunteţi un profitor al acestor evenimente. Îmi exprim nu numai regretul, dar şi deziluzia şi consternarea că am ajuns după 22 de ani de independenţă să ne manifestăm mai mult laşitatea, decât curajul", a spus preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadârcă.

"Aceşti 200 de ani au fost 200 de ani benefici pentru Republica Moldova. Au fost stabilite relaţii istorice importante cu Federaţia Rusă şi, în opinia noastră, categoric, astfel de idei nu pot fi susţinute", a menţionat deputatul neafiliat Igor Dodon.

De asemenea, Dodon a declarat că linişte în actul de guvernare va fi numai atunci când extremele politice nu se vor afla la conducere.

"Relaţiile, domnule Bin Laden, parton, Don Laden, noi ştim care au fost. Dacă nu venea revoluţia lui bunelul tău Lenin, nu rămânea sămânţă şi nu mai aveai tu azi moldoveni.md ", a menţionat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Şi ieri în sala Parlamentului a avut loc un schimb de replici acide între Igor Dodon şi Mihai Ghimpu din cauza neînţelegerilor legate de desemnarea zilei de 16 mai.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu