FĂRĂ DEȘEURI ARSE ÎN CAPITALĂ. Munteanu, împotriva unei fabrici de ardere a deșeurilor

Embed:

Candidatul pentru funcția de primar al Capitalei, Valeriu Munteanu, este împotriva construcției unei fabrici de incinerare a gunoiului la Chișinău. Munteanu, care a fost ministru al Mediului, spune că la baza legii cu privire la arderea deșeurilor ar sta interesele familiei președintelui Igor Dodon și că astfel, în Moldova ar putea fi aduse deșeuri din Federația Rusă.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, în care Munteanu a vorbit despre soluțiile pe care le are el în privinţa gestionării deşeurilor. Președinția a refuzat să comenteze acuzațiile aduse lui Igor Dodon dar a precizat că legea încă nu a fost promulgată de şeful statului și se află în examinare. 

Preşedintele Partidului "Uniunea Salvaţi Basarabia", Valeriu Munteanu, care candidează pentru șefia Capitalei spune că în urma creării coaliției PSRM-ACUM, în Parlament a trecut foarte repede și neclar legea care prevede arderea deșeurilor în fabricile specializate.

”Acești viitori parteneri publici - privați înțeleg foarte exact că nu există suficientă materie primă, gunoi, în Republica Moldova pentru o activitate economică prodigioasă în acest sens, de aceia vor avea nevoie de gunoi de import”, a declarat Valeriu Munteanu, candidatul USB pentru funcția de primar al Capitalei.

La fel, Munteanu spune că îi este frică că în urma unui asemena parteneriat, deșeurile din Federația Rusă vor ajunge în Republica Moldova. Asta pentru că în spatele acestei legi ar sta interesele familiei şefului statului Igor Dodon. Mai exact, este vorba despre fratele mai mic, al şefului statului, care împreună cu fiul procurorului general al Federației Ruse, Igor Ceaika, ar fi pus recent bazele unei afaceri în domeniul colectării gunoiului.

”Noaptea sau atunci când nimeni nu vede va trece o lege prin care se va permite importul de gunoi în Republica Moldova și din câte înțelegem noi din informațiile apărute în spațiul public, acesta va fi gunoi din Federația Rusă”, a declarat Valeriu Munteanu, candidatul USB pentru funcția de primar al Capitalei.

Responsabila de relaţiile cu presa al Președenției, Carmena Lupei ne-a spus că deocamdată, șeful statului nu a promulgat legea cu privire la arderea deșeurilor și că aceasta se află în examinare.

Cât priveşte acuzaţiile aduse familiei Dodon, aceasta refuză să le comenteze. Solicitat telefonic, serviciul de presă al ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ecaterina Staci-Grigorean ne-a spus că la instituție sunt doar două persoane care ne pot oferi o reacție referitor la consecinţele legii care prevede arderea deșeurilor.

Este vorba despre secretarul de stat în domeniul protecției mediului și resurselor, Iuliana Cantaragiu și șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, Svetlana Bolocan. La insistența noastră de a face legătura cu una dintre reprezentantele ministerului, niciuna nu a răspuns la telefon. În cadrul conferinței, candidatul Valeriu Munteanu a propus cinci soluții de a scăpa Capitala de deșeuri.

Printre acestea se regăsește comasarea instituțiilor responsabile de salubrizare, pentru a economisi banii din bugetul local și modernizarea echipamentului pentru salubrizarea Chișinăului.

Lasă un comentariu