FĂRĂ covoare sau mobilă grea pe pereții exteriori. Reacţia oamenilor când au auzit vestea (VIDEO)

Embed:

Moldovenii vor trebui să renunţe la covoarele de pe pereţi. Ministerul Construcțiilor a elaborat un nou regulament privind exploatarea clădirilor, prin care ar putea fi interzis acest tip de decor şi plasarea mobilei grele pe pereţii exteriori ale blocurilor de locuinţe. 

Maria Cojocaru, locuitoare a orașului Florești, și-a amenajat apartamentul cu mai multe covoare care atârnă pe pereți. Femeia a auzit despre regulament de la televizor și a rămas indignată.

"L-am pus, îl scot numai să-l scutur și îl pun înapoi. Nu o să-l scot. Eu sunt bătrână, mie trebuie să-mi fie cald", a spus Maria Cojocaru.

Prevederile sunt doar recomandări și încă nu au intrat în vigoare. Cu toate acestea, mulţi dintre moldoveni nu ar vrea să se despartă de podoabele din casă:

"Nu-l mai scoatem! Da de ce să-l scot. Să-mi fie rece?"

"Nici nu am de gând să le dau jos. Ţine cald la spinare când dormim"

În regulament mai sunt recomandări care prevăd îngrijirea casei scărilor și a altor spații comune din bloc.

Conform Codului practic în construcții, reparația în scara blocului va trebui efectuată o dată la cinci ani. Iar locul destinat pentru evacuarea deșeurilor ar urma să fie îngrădit și iluminat.

Documentul interzice uscarea rufelor la ferestrele care dau spre stradă. La fel, aceștia vor fi obligaţi să aibă mai multă grijă de sistemul de canalizare, să înlăture umezeala de pe ţevi, să aerisească locuinţa şi, dacă va fi nevoie, să facă hidroizolarea țevilor.

Reprezentanții Ministerului Construcțiilor susțin că pentru elaborarea Codului au fost analizate atât practicile europene, cât și plângerile parvenite din partea oamenilor.

"Codul practic vrea să descrie detaliat toate principiile de exploatare a fondului locativ și de întreținere a acestuia într-o stare normală", a spus şeful Direcției locuințe, Ministerul Construcțiilor, Olga Serbinos.

Potrivit datelor statistice, aproape 60 la sută din blocurile de locuinţe din ţara noastră au fost construite între anii 1976 - 1993, iar în prezent sunt cu un nivel scăzut de rezistenţă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu